Eilen yhteensä 90780 latausta

26201 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > Ukraina ja energian tulevaisuus – energia, talous, haasteet

#Ukraina #energia #talous #haasteet #tulevaisuus #kehitys #innovaatio #kestävyys #ympäristö #teknologia

21.09.2024 19:02

# Ukraina ja energian tulevaisuus – energia, talous, haasteet

Ukrainan lämpövoimaloiden (TЕС) jälleenrakentaminen sodan jälkeen vaatii huomattavia taloudellisia panostuksia ja aikaa. Jo alkuvuonna remontteihin on käytetty yli 2,1 miljardia grivnaa, mikä vastaa noin 57 miljoonaa euroa. Täydellinen palauttaminen kuitenkin vaatii vielä enemmän sekä aikaa että varoja. DTEK:n mukaan jokainen osuma sähkövoimaloihin jättää jälkeensä satoja, jopa tuhansia tonneja romua, mikä vaikeuttaa korjaustöitä.

Esimerkiksi vain yksi muuntaja voi painaa noin 200 tonnia, mikä on verrattavissa Vapaudenpatsaaseen ilman sokkelia. Lisäksi kattojen ja seinien vauriot voivat olla jopa puolen jalkapallokentän kokoisia. Korjaustöitä vaikeuttaa se, että energiateollisuuden laitteet valmistetaan vain yksilöllisistä tilauksista, jonka toimitusaika vaihtelee 8–12 kuukauden välillä.

DTEK:n tietojen mukaan yhtiö on investoinut jo yli 2,1 miljardia grivnaa (noin 57 miljoonaa euroa) voimaloiden korjauksiin, ja vuoden loppuun mennessä summa saattaa nousta 3,8 miljardiin grivnaan (noin 100 miljoonaa euroa). Täydelliseen palautumiseen tarvitaan kuitenkin merkittävästi enemmän resursseja. Tärkein tavoite on korjata mahdollisimman paljon laitteita ennen lämmityskauden alkua, ja korjaustöitä jatketaan talven aikana ja tulevina vuosina.

Ukraina valmistautuu talveen 4 gigawatin generaatiovajeen kanssa. Huolimatta siitä, että ukrainalaiset energiayhtiöt pystyvät valmistamaan käyttöön 14-15 gigawatin kapasiteetin vuoteen mennessä, tämä jättää energiajärjestelmään noin 4 gigawatin vajeen, jota ei voida täysin kattaa tuonnilla. Ennen sodan alkamista Ukrainan energiajärjestelmällä oli käytettävissään 18 gigawattia tehoa, mutta venäläisten massiivisten hyökkäysten jälkeen tämä luku romahti noin 10 gigawattiin.

Nykyisin Ukrainan energiajärjestelmän perusta koostuu kolmesta ydinvoimalasta, joiden yhteisteho on jopa 8 gigawattia. Kuitenkin monet voimalaitokset eivät voi toimia täydellä teholla laitteiden vioittumisen vuoksi. Myös noin 50% vesivoimaloiden kapasiteetista on vaurioitunut, ja niiden kokonaisteho ennen sotaa oli jopa 6 gigawattia. Elokuussa lämpövoimaloiden ja yhdistetyn tuotannon kapasiteetti oli 5,5 gigawattia.

Energiajärjestelmän tulevaisuus näyttää epävarmalta, ja asiantuntijat ovat antaneet monia ennusteita talven sähkökatkojen kestosta. Yhteenvetona voi todeta, että sähkökatkoja tulee varmasti olemaan. Hallituksen viranomaiset ovat optimistisia ja uskovat, että suuria sähkökatkoja ei tule, mutta asiantuntijat arvioivat, että katkot voivat kestää 4–18 tuntia vuorokaudessa. Jos lämpötila laskee nollan alapuolelle, energiavaje kasvaa merkittävästi.

Kaupunginvaltuuston asiantuntijat ennustavat, että pääkaupungissa Kiovassa sähköä on saatavilla vain kuusi tuntia päivässä, ja tämä on ilman uusia iskuja. Talvella, jotta asunnot pysyisivät lämpiminä sähkökatkojen aikana, tarvitaan vähintään 12 tuntia sähköä päivässä. Energiaministeri on arvioinut, että tämä talvi tulee olemaan vaikeampi kuin edellinen.

Keskustelu energian tulevaisuudesta Ukrainassa on tärkeä aihe, ja jokaisen tulisi osallistua tähän keskusteluun. Kommentoi artikkelia ja jaa se ystävillesi! Liity myös Patreonin jäseneksi, jotta voit lukea blogia ilman mainoksia.

Satunnainen:

Viimeisimmät:


    Juho Saastamoinen, Turku

    www.juhosaastamoinen.fi
    www.juhosaastamoinen.com
    www.likainenpsykiatria.com
    www.traccar.fi

    Tietosuojaseloste:
    www.juhosaastamoinen.net

    Palautetta? Kysyttävää?
    Lähetä WhatsApp

    © 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/10/07 14:45:01