#sota Venäjän kansalaisten kasvava halu rauhaan – 49% tukee neuvotteluita, rauha, Ukraina, Venäjä, Putin
Viimeisimpien tutkimusten mukaan lähes puolet Venäjän kansasta – 49 % – tukee venäläisten joukkojen vetämistä ja rauhanneuvotteluja Ukrainan kanssa ilman niin sanottujen “erikoisoperaation” tavoitteiden saavuttamista. Tämä on ennätysluku niille, jotka eivät kannata Vladimir Putinin halua valloittaa Ukrainaa. Tällaisia lukuja ei ole nähty edes sodan alussa.
Tutkimus, jonka toteutti projektin “Kronikat” ja Extreme Scan -tutkimusryhmä, osoittaa, että vain 33 % venäläisistä on valmiita jatkamaan sotaa Ukrainaa vastaan. Sen sijaan 63 % haluaa, että Ukraina ja Venäjä solmivat rauhansopimuksen lähitulevaisuudessa keskinäisten myönnytysten perusteella. Myös mobilisaation vastustaminen on noussut merkittävästi, sillä 49 % ilmoitti, ettei tue sitä, ja 30 % sanoi, ettei heillä ole aikeita allekirjoittaa sopimusta Venäjän puolustusministeriön kanssa missään olosuhteissa.
Tutkimustulokset kertovat venäläisten sodasta väsyneistä tunteista. Erityisesti halukkuus taistella ja liittyä Venäjän armeijaan on laskenut merkittävästi. Sen sijaan rauhaan halukkaiden määrä on kasvanut, jopa “status quo” -ratkaisun hyväksyvän osalta.
Ukraina on useaan otteeseen ilmaissut halunsa rauhanneuvotteluille Venäjän kanssa, mutta vain sellaisilla ehdoilla, jotka ovat kohtuullisia nykytilanteeseen nähden. Putin kuitenkin hyväksyy neuvottelut vain, mikäli hänen ehdotaan, jotka keskusteltiin aiemmin Valko-Venäjällä, toteutetaan. Ukraina ei kuitenkaan voi eikä halua suostua tähän, sillä tavoitteena on palauttaa maan alueet.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on todennut, että suorat rauhanneuvottelut Venäjän kanssa eivät ole ajankohtaisia. Venäjä on tällä hetkellä ainoa aggressori, joka pyrkii pakottamaan sivilisoituun maailmaan omat sääntönsä. Siksi on tärkeää löytää uusi ulospääsy tilanteesta.
Zelenskyi on myös maininnut, että rauhanneuvottelut voisivat alkaa toisen rauhankonferenssin yhteydessä, eikä miehitettyjen joukkojen vetäminen ole ainoa edellytys. Kuitenkin Kremlin päällikkö on ilmoittanut, että neuvotteluista ei voida puhua, erityisesti Ukrainan asevoimien viimeaikaisten toimien jälkeen.
Syyskuussa Itävalta ja Yhdysvallat ovat ilmaisseet halunsa toimia välittäjinä Venäjän ja Ukrainan neuvotteluissa. Itävallan kanclerilla Karl Nehammerilla on toiveena, että keskustelut voitaisiin käydä Wienissä. Yhdysvallat puolestaan haluaa varmistaa, että Ukraina on mahdollisimman vahvassa asemassa neuvottelujen alkaessa ja on siksi lisännyt tukeaan.
Kommentoi ja jaa artikkelia ystävillesi sekä liity Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia!