Eilen yhteensä 148257 latausta

26791 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > Energiakriisi ja turvallisuusuhat Ukrainassa

#hyökkäykset #energia #sähkö #kaasu #sota

23.09.2024 18:11

# hyökkäykset ja energiahaasteet Ukrainassa – sähkö, kaasu, sota

Viime aikojen massiiviset raketti-iskut ovat nostaneet esiin yhä enemmän keskustelua energian toimitusongelmista ja sähkökatkoksista Ukrainassa. Kuitenkin on tärkeää muistaa, että Ukrainan energiarakenne kattaa myös kaasusektorin. Vaikka kaasusäiliöt ja kaasunsiirtolinjat altistuvat harvemmin iskuille kuin lämpövoimalat ja sähkölinjat, ne ovat silti haavoittuvia osia energiajärjestelmässä.

Venäjän hyökkäykset kohdistuvat usein maapohjaiseen infrastruktuuriin ja kaasukompressoriasemiin, jotka ovat elintärkeitä kaasun varastoinnille ja pumppaamiselle. Venäläinen puolustusministeriö on avannut keskustelua tästä, ilmoittaen esimerkiksi hyökkäyksistä kaasukompressoriasemiin Lvivin, Ivano-Frankivskin ja Harkovin alueilla, jotka ovat keskeisiä Ukrainan kaasunsiirtosysteemin toiminnalle.

Vaikka itse kaasusäiliöt, joita Ukrainassa on 11, sijaitsevat maapinnan alla 400 metristä 2 kilometriin syvällä, mikä suojaa niitä suoralta vahingolta, venäläiset hyökkääjät ovat silti kohdistaneet iskuja kaasun jakelun ja tuotannon kohteisiin. Naftogaz Ukrainasta on todennut, että hyökkäykset heidän objektiensa suhteen ovat lisääntyneet keväästä alkaen, vaikka niitä on havaittu jo sodan alusta.

Yksi Venäjän hyökkäysten pää tavoitteista on häiritä Ukrainan valmistautumista lämmityskauteen, estämällä kaasun syöttämisen maanalaisiin säiliöihin. Energiasektorin asiantuntijat ja kaasumarkkinoiden toimijat varoittavat, että mikäli hyökkäykset jatkuvat talvella, Ukraina saattaa kohdata merkittäviä haasteita.

Naftogaz on ilmoittanut valmistautuvansa erilaisiin skenaarioihin, ja heillä on kehitetty vaihtoehtoisia toimintamalleja kaasusäiliöiden ja kaasunsiirtolaitosten käyttöön. Talven aikana he uskovat, että kaasun jakamista ei tule rajoittamaan, koska sisäinen tuotanto riittää. Suuri kaasusäiliöjärjestelmä mahdollistaa myös talven ennakoimisen ja riittävän polttoaineen varastoinnin.

Kuitenkin asiantuntijoiden mukaan talven sujuminen riippuu siitä, kuinka paljon venäläiset hyökkäävät ja millaisia vaikutuksia iskuilla on. Mikäli hyökkäykset onnistuvat tuhoamaan keskeisiä objekti, kaasun jakamisessa voi esiintyä ongelmia, mikä saattaa pakottaa rajoituksiin, kuten on tapahtunut sähkökatkosten yhteydessä.

Yksi tärkeä seikka on se, että mikäli venäläiset onnistuvat tuhoamaan esimerkiksi Kiiville kaasua toimittavan verkoston, pääkaupunki voi jäädä ilman sähköä, kaasua ja lämpöä. Ainoa tapa välttää tällaiset tilanteet on parantaa ilmapuolustusta.

Ukrainan kaasusäiliöitä on hyökätty myös aiemmin, mikä on vaikuttanut Euroopan kaasun hintoihin. Naftogaz on toivonut Euroopalta ilmapuolustusta kaasusäiliöiden suojelemiseksi. Samaan aikaan presidentti on ilmoittanut tukevansa naapurimaiden puolustusta, mikäli ne pyrkivät estämään venäläisiä iskuja.

Keskustelu kaasutoimituksista ja energian saatavuudesta on siis ajankohtainen ja herättää huolta. Miten sodan jatkuessa tilanne kehittyy, jää nähtäväksi. Onko sinulla ajatuksia tai näkemyksiä tästä aiheesta? Jaa ne ystäviesi kanssa ja seuraa blogiani ilman mainoksia kirjautumalla Patreonin kautta!

Satunnainen:

Viimeisimmät:


    Juho Saastamoinen, Turku

    www.juhosaastamoinen.fi
    www.juhosaastamoinen.com
    www.likainenpsykiatria.com
    www.traccar.fi

    Tietosuojaseloste:
    www.juhosaastamoinen.net

    Palautetta? Kysyttävää?
    Lähetä WhatsApp

    © 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/10/14 14:13:17