#chicago presidentin lausunto sodasta ja sen seurauksista
Tšekin tasavallan presidentti Petr Pavel on tuoreessa lausunnossaan nostanut esiin huolestuttavia näkökulmia sodan nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Hän on todennut, että ukrainalaisten ja heidän liittolaistensa on aika kohdata karu todellisuus. Pavelin mukaan sodan todennäköisin lopputulos on osittainen venäläinen miehitys, joka voi kestää vuosia, vaikka tämä “tilapäisyys” onkin kyseenalainen käsite.
Presidentti Pavel on vakuuttunut siitä, että sekä Ukraina että Venäjä eivät kykene saavuttamaan omia maksimaalisia tavoitteitaan. Ukrainalle tämä tarkoittaa kaikkien miehitettujen alueiden, mukaan lukien Krimin, palauttamista, kun taas Venäjän tavoitteena on muodollinen alueiden siirto, erityisesti neljän osavaltion osalta, joita sen joukot hallitsevat vain osittain. Tällaiset toiveet ovat Pavelin mukaan epärealistisia.
Pavelin mukaan sodan päättyminen ei merkitse selkeää voittoa kummallekaan osapuolelle. Hän korosti, että lopputulos tulee olemaan jossain keskivaiheilla, mikä herättää kysymyksiä tulevaisuuden näkymistä. “Jos puhutaan Ukrainan tai Venäjän tappiosta, niin sitä ei tapahdu. Siksi loppu on jossain keskellä”, Pavel totesi hiljattain Prahan linnassa.
Pavel viittasi myös historiallisesti ajankohtaisiin esimerkkeihin, joissa alueita on hallittu vain väliaikaisesti. Hänen mainitsemansa esimerkit, kuten Baltian maiden kohtalo Neuvostoliiton miehityksen alla, nostavat esiin huolenaiheita siitä, että Ukraina voi kohdata samanlaisia haasteita, mikäli se ei onnistu palauttamaan ennalleen ennen sotaa vallittuja rajojaan. Vaikka Baltian maat olivat miehitetyssä tilassa puoli vuosisataa, ne onnistuivat lopulta palauttamaan itsenäisyytensä Neuvostoliiton romahduksen myötä.
Lisäksi Pavel torjui populististen johtajien, kuten Unkarin pääministerin Viktor Orbánin, vaatimukset rauhanneuvotteluista ja sodan loppumisesta. Hänen mukaansa Ukrainan on oltava realistinen odotuksissaan saadun tuen suhteen, sillä monet hallitukset kokevat painetta vähentää sotilaallista apua.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on puolestaan kehottanut lännen kumppaneita toteuttamaan toimenpiteitä venäläisen aggressiivisuuden pysäyttämiseksi. Samanaikaisesti Ukrainan tiedustelupäällikkö Kirill Budanov on varoittanut, että Venäjän talous ja yhteiskunta tulevat kohtaamaan useita ongelmia, joiden vaikutuksia on vaikea ennakoida.
Alankomaiden puolustusministeri Ruben Brekelmans on puolestaan ilmaissut epäilyksensä sodan päättymisestä lähitulevaisuudessa, korostaen, että taistelutilanne on edelleen erittäin vaikea ja että Lännen on tärkeää olla nostamatta odotuksia liian korkealle.
Onko sodan loppuminen mahdollista? Miten tulevat tapahtumat vaikuttavat alueen vakauteen? Kommentoi ja jaa ajatuksiasi ystäviesi kanssa, ja tilaa blogini Patreonin kautta mainoksista vapaaksi.