#venäjä Venäjän puolustusbudjetti nousee – huolestuttavat merkit taloudessa ja turvallisuudessa #puolustus #talous #sota
Venäjä suunnittelee säilyttävänsä ennätyksellisen korkean tason puolustusmenoissaan. Tämän vuoden budjettiin verrattuna puolustusmenot nousevat merkittävästi, ja hallitus ennakoi vain vähäistä laskua seuraavina vuosina. Tämä käy ilmi Venäjän valtion kolmen vuoden budjetin suunnitelmista.
Kremlin aikomuksena on nostaa puolustusmenot 13,2 biljoonaan ruplaan (noin 142 miljardia dollaria) verrattuna nykyvuoden 10,4 biljoonaan ruplaan. Tämä tarkoittaa 6,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Bloombergin arvioiden mukaan puolustusmenot laskevat 5,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta seuraavana vuonna ja 5,1 prosenttiin sitä seuraavana vuonna. Tämä kehitys on huolestuttavaa, sillä se osoittaa, että Venäjä on sitoutunut vahvistamaan sotilaallista kapasiteettiaan.
Vuoden 2025 budjetin mukaan kansallisen puolustuksen ja sisäisen turvallisuuden menot tulevat muodostamaan noin 40 prosenttia valtion kokonaisbudjetista. Tämä on merkittävä osuus, joka ylittää koulutukseen, terveydenhuoltoon, sosiaaliseen politiikkaan sekä kansantalouteen käytettävät varat. Presidentti Vladimir Putinin hallinto on sitoutunut siirtämään talouttaan yhä enemmän sotilaallisiin tarpeisiin, vaikka sota Ukrainassa on jatkunut jo pitkään.
Hallitus ei ole toistaiseksi kommentoinut budjetti-uutisia. Salatut menot, jotka liittyvät luokiteltuihin tai epäselviin kohtiin, arvioidaan nousevan 12,9 biljoonaan ruplaan (noin 136 miljardia euroa) verrattuna nykyvuoden 11,1 biljoonaan ruplaan. Tämä tulee pysymään noin 30 prosentissa kokonaisbudjetista.
Samaan aikaan hallitus ennakoi budjetin alijäämän pienenevän 0,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta seuraavana vuonna. Tämä perustuu odotuksiin tulojen kasvusta, jotka eivät liity öljyyn ja kaasuun, muun muassa progressiivisemman tuloveron käyttöönoton ja arvonlisäveron sekä muiden verotulojen kasvun myötä.
Vaikka verotuksen uskotaan tuovan lisätuloja 2,6 biljoonaa ruplaa (noin 27 miljardia euroa), saattaa tämä ennuste olla liian optimistinen Venäjän hallituksen aikaisempien arvioiden valossa. Tällä hetkellä seuraavan vuoden budjetin alijäämä on arvioitu 1,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mikä on merkittävä nousu aiemmin ennakoituun verrattuna.
Venäjän talouden tila on herättänyt huolta asiantuntijoissa. Erityisesti Ukrainan sodassa Venäjän ainoa etu on sen suuret joukot. Kuitenkin taloudellisen kestävyyden ennakoidaan loppuvan lähivuosina, ja aseistuksen saatavuus tulee olemaan haasteellista.
Venäjän talouden mahdollinen vakaantuminen kansainvälisten pakotteiden jälkeen ei kuitenkaan poista huolta maan tulevaisuudesta. Olisi tärkeää seurata tilannetta tarkasti ja ymmärtää, mitä nämä budjettisuunnitelmat merkitsevät laajemmin.
Kommentoi ja jaa artikkelia ystävillesi! Liity myös Patreonin kautta, jotta voit lukea blogia ilman mainoksia.