#naomi-kampbell-skandaali Naomі Kеmpbеllin skandaali: rahankäyttö, Fashion for Relief, hyväntekeväisyys
Nykyisin Naomi Campbellin nimi on kaikkien huulilla, mutta valitettavasti ei hänen loistokkaiden muotinäytöksiensä tai uusien valokuvaprojektien vuoksi. Legendaaarinen supermalli on joutunut skandaalin keskiöön, joka uhkaa hänen mainettaan vakavasti.
Kaikki alkoi Britannian hyväntekeväisyyskomission tutkimuksesta, jonka aikana paljastui useita taloudellisia väärinkäytöksiä hänen perustamassaan Fashion for Relief -hyväntekeväisyysjärjestössä. Naomi, joka on ollut tyyli- ja menestysikoni vuosikymmenten ajan, on nyt saanut viiden vuoden kiellon toimia hyväntekeväisyysjärjestöjen hallituksissa. Mikä sai näin tunnetun mallin keskelle suurta taloudellista draamaa?
Fashion for Relief perustettiin alun perin hyväntekeväisyysalustaksi köyhyyden torjumiseksi ja vähävaraisten nuorten tukemiseksi. Tapahtumat, joita järjestettiin tähdillä ja julkkiksilla, loistivat aina ylellisyydellään ja glamourillaan. Kuitenkin, kuten tutkimus paljasti, näiden juhlien loiste peitti alleen itse organisaation perustavoitteet – avun antamisen tarvitseville.
Tutkimuksessa paljastui, että Fashion for Relief oli kerännyt viime vuosina noin 4,8 miljoonaa puntaa (noin 5,5 miljoonaa euroa) tapahtumiensa kautta, mutta todellisuudessa vain noin 389 000 puntaa (noin 457 000 euroa) oli käytetty hyväntekeväisyysprojekteihin. Pian kävi ilmi, että varoja oli käytetty ylellisiin hotelleihin, kylpylähoitoihin, lentolippuihin ja Naomin henkilökohtaiseen turvallisuuteen.
Esimerkiksi Naomi majoittui Cannesissa viiden tähden hotellissa, jossa yhden yön hinta oli noin 3000 euroa. Hän vietti siellä kuusi päivää, vaikka vain kahden päivän liittyi hyväntekeväisyystapahtumaan. Muut päivät näyttävät olevan järjestön kustantamia. Lisäksi varoja oli käytetty savukkeisiin, huonepalveluun ja kylpylähoitoihin, yhteensä noin 8000 euroa. Erityisesti Naomin henkilökohtaisen vartijan kustannukset, jotka olivat 4000 euroa, herättivät huomiota.
Skandaalin keskiössä oli myös Naomin luottamushenkilö, B’yanсa Helmiсh, joka sai järjestöltä 290 000 puntaa (noin 340 000 euroa) “konsultointimaksuina”, vaikka näitä maksuja ei ollut hyväksytty. Lisäksi Helmiсh oli kahden vuoden ajan korvannut itselleen matkakuluja, yhteensä 26 000 puntaa vuodessa. Tällainen suhtautuminen “hyväntekeväisyyteen” ei jäänyt huomaamatta komission silmissä.
Tutkimuksen alkaessa ja ulkoisten johtajien puuttuessa asiaan selvisi, että järjestö oli käytännössä maksukyvytön eikä pystynyt täyttämään velvoitteitaan hyväntekeväisyysjärjestöjä kohtaan. Kerätyistä varoista Save the Children- ja Mayor’s Fund for London -järjestöille oli päätynyt vain pieni osa. Lopulta päätettiin peruuttaa niin Naomin kuin B’yanсan hallintovastuut.
On syytä mainita, että B’yanсa suostui kuitenkin palauttamaan hänelle maksetut varat. Summa maksettiin kokonaisuudessaan takaisin, mutta tämän seurauksena organisaation maine kärsi vakavasti. Kolmatta hallintovastaavaa, Veronika Chow’ta, kohtaan otettiin myös toimenpiteitä – hänet erotettiin neljäksi vuodeksi.
Yksi suurimmista syytöksistä Fashion for Reliefia vastaan oli se, että järjestö ei ollut siirtänyt 450 000 euroa (noin 530 000 euroa) Save the Children -hyväntekeväisyysjärjestölle vuoden 2017 tapahtuman jälkeen. Vasta usean vuoden kuluttua, väliaikaisten johtajien puuttumisen myötä, jäljellä oleva summa 147 000 puntaa (noin 173 000 euroa) saatiin lopulta siirrettyä. Save the Children -järjestö päätti irtisanoa yhteistyönsä jo vuonna 2018.
Komissio totesi päätöksessään, että Fashion for Relief oli osoittanut “vakavia rikkomuksia” varojen hallinnassa ja mainitsi täydellisen kaaoksen järjestön asiakirjoissa. Talousraportit eivät sisältäneet tietoja tileistä, pöytäkirjat puuttuvat, ja kaikki organisatoriset kysymykset oli ulkoistettu ilman minkäänlaista valvontaa.
Vaikka järjestö väitti, että sen toiminta oli suunnattu ei vain varojen keräämiseen, vaan myös lahjoitusten houkuttelemiseen muille organisaatioille, faktat viittaavat päinvastaiseen. Suurista tapahtumista, ylellisistä muotinäytöksistä ja juhlista kerätyt varat eivät koskaan saavuttaneet niitä, joille ne oli tarkoitettu.
Vaikka Fashion for Relief suljettiin virallisesti, tämä ei tarkoita, että Naomі Kеmpbеllin tarina olisi ohi. Julkistettujen tietojen ja hyväntekeväisyyskomission toimenpiteiden myötä hänen maineensa on uhattuna. Kaikista hänen saavutuksistaan muotimaailmassa ja aikaisemmista hyväntekeväisyystyöskentelyistään huolimatta tämä skandaali voi jättää pysyvän tahran hänen nimeensä.
Toivon, että voitte jakaa ajatuksenne tästä artikkelista ja jakaa sen ystävillenne. Voitte myös tukea blogiani liittymällä Patreoniin ja lukea blogiani ilman mainoksia.