#kiina Yhdysvaltojen huoli Kiinan tuesta Venäjälle – kova kritiikki ja rauhanhaku #Yhdysvallat #Venäjä #Kiinanpolitiikka
Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ilmaisi syvää huolta Kiinan tuesta Venäjän puolustusteollisuudelle. Tämä huoli nousi esiin hänen ja Kiinan ulkoministerin Wang Yin välisessä keskustelussa Yhdistyneiden Kansakuntien päämajan yhteydessä. Blinkenin mukaan Kiinan julkiset rauhankutsut Ukrainassa eivät vastaa sen todellisia toimia. Kiina toimittaa Venäjälle huomattavia määriä koneita ja mikroelektroniikkaa, joita käytetään sodankäynnissä ukrainalaisia vastaan.
Blinken kritisoi myös Kiinan “vaarallisia ja epävakauttavia toimia” Etelä-Kiinan merellä ja korosti sotilaallisen vuoropuhelun tarpeellisuutta maiden välillä. Tämän lisäksi keskustelussa käsiteltiin myös huumeiden kaupan rajoittamista Yhdysvaltoihin sekä tekoälyn aiheuttamia riskejä.
Blinken nosti esiin huolensa siitä, että noin 70 prosenttia Venäjän tuottamista koneista ja 90 prosenttia mikroelektroniikasta tulee Kiinasta ja Hongkongista. Tämä materiaali on elintärkeää Venäjän kyvyille tuottaa ohjuksia, panssarivaunuja ja ammuksia, jotka ovat tarpeen sodan jatkamiseksi.
Kun Peking puhuu rauhasta, mutta sallii yritystensä toimia, jotka tukevat Venäjän aggressiota, on ilmeistä, että sanat eivät vastaa tekoja, Blinken totesi.
Wang puolestaan korosti Kiinan kantaa rauhan puolesta neuvottelujen kautta. Kiina ja Brasilia ovat käynnistäneet aloitteita, joilla pyritään saamaan kehitysmaat mukaan rauhanprosessiin, vaikka Ukrainan presidentti on hylännyt tämän ehdotuksen. Wang ja Brasilian ulkopoliittinen neuvonantaja Celso Amorim keskustelivat tarpeesta estää sodan eskaloituminen sekä varmistaa, ettei joukkotuhoaseita käytetä.
Viime aikoina Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat ilmaisseet syvän huolensa siitä, että Venäjä on käynnistämässä Kiinassa aseohjelmaa pitkän kantaman dronejen kehittämiseksi. Blinken painotti, että on tärkeää painostaa Irakia, Pohjois-Koreaa ja Kiinaa lopettamaan aseiden ja muun tuen tarjoaminen Venäjälle, jotta rauhansopimus voitaisiin saavuttaa.
Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset suhteet ovat heikentyneet merkittävästi, ja molemmat osapuolet pyrkivät kuitenkin säilyttämään avoimet keskusteluyhteydet, jotta kilpailu ei muuttuisi konfliktiksi. Yhdysvaltojen kansallisista turvallisuusneuvonantajista Jake Sullivan tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin neuvottelujen merkeissä.
Kommentoi ja jaa tätä artikkelia ystäviesi kanssa sekä liity Patreonin kautta lukeaksesi blogia ilman mainoksia!