#Ukraina valmistelee vaaleja – tulevaisuus, demokratia, vaalit
Autoriteettinen amerikkalainen julkaisu The Economist on raportoinut, että Ukraina on alkanut valmistautua vaaleihin, joiden on määrä tapahtua tulevaisuudessa. Tämä uutinen on saanut vahvistusta myös Ukrainan parlamentin, eli Верховної Ради, jäseneltä Oksana Savchukilta, joka korosti, että vaaliviranomaisten tulisi jo nyt valmistella äänestyspaikkoja. Näyttää siltä, että riippumatta siitä, kuinka sota kehittyy, vaalien järjestäminen on yhä mahdollista ja jopa todennäköistä.
Vaikka Ukrainassa on voimassa kielto järjestää vaaleja sodan aikana, asiantuntijat ovat esittäneet kaksi mahdollista syytä vaalien järjestämiselle. Ensinnäkin, ulkomaiset kumppanit vaativat, että maan hallinto ei saa jäädä paikalleen. Toiseksi, presidentti Volodymyr Zelensky saattaa olla väsynyt ja haluta lähteä kauniisti. Kuitenkin on myös mahdollista, että todellisuus on toisenlainen. Vaaleja saatetaan järjestää, ei presidentin erottamiseksi, vaan päinvastoin – jotta nykyinen johtaja voi varmistaa asemansa.
Zelensky voisi näin ollen vahvistaa ”kansan mandaatinsa”, aivan kuten Georgian presidentti Mikheil Saakashvili teki oman maansa sodan jälkeen. Jos presidentti kuitenkin häviäisi vaalit, se voisi antaa hänelle mahdollisuuden siirtyä vallasta rauhallisesti ja kauniisti seuraajalleen. Tällöin opposition olisi vaikeaa väittää hänen olevan ”epälegitiimi”, vaikka tällä hetkellä ei ole perusteita väitteille.
Asiantuntijat uskovat, että täydellinen poliittinen uudistus voisi puhdistaa kaupunkien hallintoa tarpeettomista ja jopa haitallisista virkamiehistä. Mukana on muun muassa entisiä jäseniä Venäjän tukemasta puolueesta, ja heidän poistamisensa voisi parantaa oikeusjärjestelmää. Esimerkiksi Kiovan pormestarin Vitali Kličkon ja muiden skandaalisten pormestarien, kuten Olexandr Mamayn ja Vladislav Atroshenko, välinen konflikti saattaa olla este vaalien järjestämiselle.
Uuden vaalimenettelyn myötä myös Верховна Рада saisi mahdollisuuden uudistua. Nykyinen kokoonpano on selvästi vanhentunut, ja osa kansanedustajista ei edes osallistu istuntoihin. Vaaleilla Zelensky voisi toivottavasti muodostaa uuden parlamentin, jossa olisi uusia kasvoja ja mahdollisesti jopa monipuolueen enemmistö.
Vaaleja pidetään tärkeänä demokratian säilyttämisen merkkinä, ja ne voisivat myös vakuuttaa kansainväliset kumppanit, että Ukraina on sitoutunut demokraattisiin periaatteisiin. Tämä on erityisen tärkeää, sillä lännen tuki on ratkaisevaa maan tulevaisuuden kannalta.
Keskustelu vaalien järjestämisestä on vilkastunut, vaikka aikaisemmin niitä ei ole voitu toteuttaa. Virallisesti vaalilaki estää vaalien järjestämisen sodan aikana, mutta todellisuudessa hallitus saattaa olla valmistautumaton. The Economist viittaa myös Julija Tymošenko, joka on ilmoittanut, että prosessit ovat jo käynnistyneet.
Onko vaalien järjestäminen tulevaisuudessa totta vai vain toiveajattelua? Kommentoi ja jaa ystäviesi kanssa! Kirjaudu myös Patreonin kautta lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.