#ukranian_sota Jaakko Zelenskyyn Washingtonin vierailu ilman keskeisiä saavutuksia – NATO-jäsenyys ja asehuollot avainkysymyksiä #Zelenskyy #USA #NATO
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyy palasi Washingtonista ilman merkittäviä saavutuksia kahdessa tärkeässä asiassa: Yhdysvaltojen hyväksynnästä käyttää läntisiä aseita Venäjän alueella sekä edistymisestä Ukrainan NATO-jäsenyysprosessissa. Bidenin hallinto vastustaa molempia kysymyksiä, peläten niiden voivan johtaa Moskovan eskaloitumiseen, joka voisi mahdollisesti vetää Yhdysvallat ja muut liittolaiset mukaan konfliktiin. Kuitenkin presidentti Biden saattaa hyväksyä Ukrainan etenemisen kohti NATOa ennen hallintonsa päättymistä.
Financial Timesin mukaan amerikkalaisia viranomaisia ei ole vaikuttanut Zelenskyyn “voittosuunnitelmaan”, joka sisältää vaatimuksia suurista läntisten aseiden toimituksista. Dokumentin valmistelussa mukana ollut neuvonantaja totesi, että Zelenskyyllä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin korostaa NATO-jäsenyyden tarvetta, sillä muut ratkaisut olisivat näyttäytyneet perääntymisenä läntisten turvallisuusgarantioiden osalta, joita ukrainalaiset pitävät välttämättöminä.
“Maata vastaan jäsenyydestä NATOon on ainoa todellinen strategia, ja kaikki tietävät sen. Kukaan ei sano tätä ääneen… mutta se on ainoa vaihtoehto”, totesi yksi korkea-arvoinen lännen viranomainen.
Kuitenkin jopa tämä vaatisi Yhdysvaltojen ja sen kumppanien merkittävää voimien lisäämistä, mihin mikään hallinto Washingtonissa, olipa se demokraattinen tai republikaaninen, tuskin suostuisi, ottaen huomioon Kiinaan kohdistuvan uhkan. Kysymys kuuluu, ovatko eurooppalaiset maat valmiita ottamaan suuremman osan tästä taakasta. Ja suostuuko Venäjä Ukrainan liittymiseen liittoumaan, kun se on jo vuosikymmenien ajan pyrkinyt estämään maan lähentymistä länteen? Moni molemmin puolin Atlanttia pitää tätä epätodennäköisenä.
“En usko, että Venäjä suostuu jäsenyyteemme NATOssa”, sanoi yksi korkea-arvoinen ukrainalainen viranomainen.
Mikään muu vaihtoehto kuin täysivaltainen jäsenyys tuskin pysäyttää Kremliltä tulevaa sotilaallista aggressiota. Se ei merkitse mitään.
“Vaikka saisimme kutsun NATOon, se ei merkitse mitään. Se on poliittinen päätös”, lisäsi ukrainalainen viranomainen.
Biden osallistuu mahdollisesti viimeiselle Euroopan matkalleen ennen presidenttikauden päättymistä, ja hän johtaa tapaamista Ukrainan ja sen liittolaisten kanssa Saksassa. Lännen neuvonantaja, joka on perillä Zelenskyyn neuvotteluista Washingtonissa, totesi, että on olemassa ennakkosignaaleja siitä, että Biden saattaa suostua edistämään Ukrainan jäsenyysstatusta NATOon ennen hallintonsa päättymistä.
Zelenskyyn vierailu Yhdysvalloissa oli strateginen askel, jolla hän pyrki painostamaan presidentti Bidenia aktiivisiin toimiin, mukaan lukien kutsun saamiseen NATOon. Zelenskyy uskoo, että NATO-kutsun saaminen auttaisi Ukrainaa aloittamaan neuvottelut vahvemmasta asemasta, erityisesti Yhdysvaltojen toiveiden kontekstissa, mukaan lukien ATACMS-ohjusten toimittaminen Venäjän kohteisiin.
Suomen presidentti Alexander Stubb totesi, että Ukrainan liittyminen NATOon lyhyellä aikavälillä on epärealistista. Hänen mukaansa Ukrainan on integroiduttava euroatlanttiseen tilaan vaiheittain; ensin maan on tultava EU:n täysivaltiaiseksi jäseneksi ja vasta sitten, pidemmällä aikavälillä, se voi liittyä NATOon.
On myös syytä huomioida, että NATO-huippukokouksen luonnoksessa Ukrainan liittymistä on kuvattu “palautumattomaksi”. Jens Stoltenberg toivoo, että Ukraina liittyy liittoumaan tulevaisuudessa.
Kommentoi ja jaa artikkelia ystävillesi sekä tue blogia Patreonin avulla, jotta voit lukea ilman mainoksia!