#ukraina Ukraina ei ole valmis aluekompromisseihin rauhan vuoksi – Suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus ensisijaisia
Ukrainan ulkoministeri Andrii Sibiga on jyrkästi kiistänyt Financial Timesin väitteet, joiden mukaan Ukraina olisi valmis keskustelemaan aluekompromisseista rauhan saavuttamiseksi. Ministeriön tiedottaja Georgiy Tikhyy vahvisti, että ministerin kanta on “epäilemätön” ja että keskusteluissa ei ole missään vaiheessa tullut esille ehdotuksia tai vihjeitä alueista luopumisesta. “Olin läsnä jokaisessa Sibigaan liittyvässä tapaamisessa New Yorkissa, eikä siellä keskusteltu mistään aluekompromisseista. Financial Timesin tiedot ovat virheellisiä, ja on kiinnostavaa, kuka on kiinnostunut tällaisen väärän narratiivin levittämisestä”, Tikhyy totesi.
Ukrainan virallisen linjan mukaan suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus ovat asioita, joista ei voida neuvotella. Tikhyy korosti myös, että Ukrainan rauhantahto perustuu “kaikki Ukrainasta ilman Ukrainaa” -periaatteeseen, jota Sibiga on painottanut kaikissa keskusteluissaan Yhdysvalloissa.
Financial Timesin väitteiden mukaan Ukraina olisi alkanut “avata keskustelua aluekompromisseista” Lännen suuntaan, mikä on saanut osakseen vahvaa kritiikkiä. Lehti raportoi, että Sibiga olisi keskustellut “maasta turvallisuuden hinnalla” Yhdysvalloissa, mikä on herättänyt epäilyksiä ja huolta Ukrainan kansan keskuudessa.
Presidentti Volodymyr Zelenskyi on myös toistuvasti ilmoittanut, ettei Ukraina tule tekemään alueellisia myönnytyksiä rauhan eteen, ja että “tulen ja maan” vaihtoa ei tulla hyväksymään. Samaan aikaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmaissut halukkuutensa rauhanneuvotteluihin vain “uusien alueellisten realiteettien” puitteissa, mikä tarkoittaa, että Venäjä vaatii alueita, joita se on osittain miehittänyt.
Ukrainassa on kuitenkin havaittavissa kasvavaa kannatusta alueellisten myönnytysten puolesta. Äskettäin toteutetun kyselyn mukaan lähes kolmannes ukrainalaisista on valmis harkitsemaan alueiden luovuttamista rauhan saavuttamiseksi, erityisesti Itä- ja Etelä-Ukrainassa, missä taistelut ovat intensiivisiä.
Tilanne on monimutkainen ja herkkä, ja se vaatii perusteellista analyysiä ja keskustelua. Olisi tärkeää pohtia, mitä tämä tarkoittaa Ukrainan tulevaisuudelle ja sen kansalle. Kommentoi ja jaa tätä artikkelia ystävillesi, ja liity Patreonin kautta lukeaksesi blogia ilman mainoksia.