#uudistus veronkorotukset ja talous
2. lokakuuta päättyi hallituksen lakiesitykseen 11416d liittyvien muutosehdotusten jättämisen aikaraja, ja siihen tuli yli 1300 ehdotusta. Samana päivänä pidettiin työryhmä, joka käsitteli tilannetta. Kansanedustaja Jaroslav Železňak kertoi, että lakiesitys aiotaan hyväksyä toiseen käsittelyyn 4. lokakuuta ja hyväksyä mahdollisimman nopeasti 7. lokakuuden jälkeen. Huolimatta liiketoiminnan vastustuksesta, aikomuksena on hyväksyä vähiten suosittu vaihtoehto. Lisäksi suunnitelmissa on kerätä nostettua sotaveroa takautuvasti.
### Gетманцевan komitean suunnitelmat
Železňak ilmoitti, ettei aikarajaa 1. marraskuuta pidennettäisi. Sotaveroa aiotaan siis käyttää takautuvasti palkoista. Hän korosti, että mitään osittaista korvausta sotaveron nostamiselle arvonlisäveron (ALV) nostolla ei hyväksytä. “Anteeksi, arvon liiketoiminta, mutta minulla on nyt loppuneet asialliset argumentit”, hän totesi.
Gетманцев kommentoi, että lakiesitykseen on ennakoitu tulleen 1377 muutosehdotusta, joista suurin osa on spammia, jotka eivät sisällä merkityksellistä sisältöä ja käytetään ainoastaan puheenvuoroissa. Hänen mukaansa oppositio pyrkii perinteisesti ja ennakoitavasti viivyttämään lain hyväksymistä, joka rahoittaa armeijaa.
### Liiketoiminnan kanta: Veroprosentteja ei voi muuttaa takautuvasti
2. lokakuuta Ukrainan yrittäjien liitto ja työnantajaliitto julkaisivat avoimen lausunnon, jossa he korostivat, että nykyisin on tärkeää keskittyä hallinnollisen taakan vähentämiseen ja liiketoiminnan harmaantumisen estämiseen ilman puuttumista valkoisen liiketoiminnan toimintaan. “Verot ja maksut, niiden prosentit eivät voi muuttua takautuvasti! Tämä heikentää liiketoiminnan luottamusta hallitukseen ja on ristiriidassa Ukrainan verokoodin määräysten kanssa”, he totesivat.
Liiketoiminnallisten ehdotusten joukossa mainittiin valtion menojen vähentäminen sekä minimipalkan tarkistaminen, joka ei vastaa markkinoita ja palkkojen todellista tasoa.
### Sotavero rikkautta vastaan
Gетманцевin mukaan, kun valtio pyytää kansalaisilta apua armeijan rahoittamiseen, on vain kaksi mahdollista ratkaisua: sotavero ja ALV. Hän korosti, että nämä kaksi vahvaa veroa pystyvät keräämään nopeasti varoja valtion budjettiin.
Samalla hän ilmensi mielipiteensä, että verot rikkauksista ovat tehottomia, ja lisäksi lain parametreista ei ole päästy sopimukseen. Sotaveron ja ALV:n korottaminen on hänen näkemyksensä mukaan oikeudenmukainen lähestymistapa.
### Budjetin täyttäminen
Taloustieteilijä Aleksei Kušč kritisoi hallituksen lakiesitystä ankarasti: “Sotavero on eräänlainen puoli-vero tuloista, joka ei eroa olennaisesti henkilöverosta. Tällä hetkellä henkilövero on 18%, kun taas sotavero on 1,5%. Olisi ollut helpompaa vain nostaa henkilöveroa 19,5%:iin.” Hän ihmetteli myös, miksei pankit, jotka ovat saavuttaneet ennätykselliset voitot, voisi maksaa osan voitoistaan verona.
Kušč ehdotti useita budjetin täyttämiseen liittyviä keinoja, kuten raaka-aineiden vientiveron käyttöönottoa, joka voisi tuoda valtion budjettiin jopa 40 miljardia grivnaa (noin 1,5 miljardia euroa) vuodessa.
### Lakiesitys №11416д
Syyskuun 17. päivänä Ukrainan parlamentti hyväksyi toiseen kertaan lakiesityksen №11416д, joka ennakoi historiallisia veronkorotuksia. Tavoitteena on kerätä lisävaroja budjettiin, mikäli esitys hyväksytään.
Lakiesityksen keskeiset muutokset sisältävät:
– Sotaveron nostaminen 1,5%:sta 5%:iin tuloista;
– Veronkorotukset 1-2 ja 4 ryhmän yksityisyrittäjille;
– Aikaisempien verojen täsmällinen raportointi ja verotuksen selkeyttäminen.
Keskustelu lakiesityksen ympärillä jatkuu, ja monet odottavat sen vaikutuksia maan talouteen ja liiketoimintaympäristöön. Kommentoi ja jaa artikkeliamme ystäviesi kanssa ja kirjaudu Patreonin kautta lukeaksesi blogiamme ilman mainoksia.