#uudelleenrakentaminen kansalaiset, avustukset, ohjelma, korvaukset, talous
Valtion taloudellinen tilanne on tällä hetkellä haastava, eikä se voi sallia itselleen suurten korvaussummien maksamista sodan aiheuttamasta vahingosta. Tällä hetkellä ”єВідновлення” -ohjelman kautta maksettava suurin korvaussumma on 500 000 grivnaa (noin 13 500 euroa) vaurioituneista taloista ja 350 000 grivnaa (noin 9 400 euroa) asunnoista. Kansanedustajat tekevät parhaansa varmistaakseen, että ohjelmaa ei jäädyttää budjetin rajoitusten vuoksi.
Olennaista tietoa ohjelman tilasta on tullut esille Oksana Shulyakin, ”Sluha Narodu” -puolueen puheenjohtajan, haastattelussa. Hänen mukaan 28. lokakuuta mennessä on hyväksytty hakemuksia lähes 8 miljardin grivnan (noin 216 miljoonaa euroa) arvosta. Yli 73 000 ukrainalaista perhettä on saanut tai tulee saamaan varoja asunnon korjaamiseen.
Shulyak kertoo myös, että tuhottujen asuntojen korvauksista on myönnetty yli 11 000 sertifikaattia 17,2 miljardin grivnan (noin 463 miljoonaa euroa) arvosta. Keskimääräinen asuntotodistus on 1,6 miljoonaa grivnaa (noin 43 000 euroa). Hän on huolissaan ohjelman mahdollisesta keskeyttämisestä, sillä vuoden 2025 valtionbudjetissa on varattu vain 500 miljoonaa grivnaa (noin 13,500 euroa) kunnallishallinnon avustuksiin vaurioituneista asunnoista. Asuntotodistuksiin ei ole varattu lainkaan varoja.
Shulyak ehdotti, että ”єВідновлення” -ohjelmaan ohjattaisiin 10 miljardia grivnaa (noin 270 miljoonaa euroa), mutta elvytysministeriö vaatii vielä enemmän – yli 40 miljardia grivnaa (noin 1,080 miljoonaa euroa). Hän korosti, että vaikka budjetti valmistellaan toiseen käsittelyyn, kansanedustajat tekevät kaikkensa varmistaakseen ohjelman jatkumisen.
Lokakuussa hallitus muutti ”єВідновлення” -ohjelman sääntöjä. Nyt kansalaiset, joiden asunnot on tuhottu taistelutoimien seurauksena, voivat hakea asuntotodistusta tai korvausta oman maansa rajoissa. Tämä muutos helpottaa niiden henkilöiden tilannetta, jotka eivät aikaisemmin voineet käyttää mobiilisovellusta.
Ohjelma kattaa asunnot, jotka ovat vaurioituneet 24. helmikuuta jälkeen. Korvauksia voidaan saada myös, jos omistaja ei ole vielä korjannut asuntoa omalla kustannuksellaan. Apua voivat hakea yksityishenkilöt, asunto-osakeyhtiöt ja muut vastaavat tahot. Sen sijaan korvauksia eivät voi saada henkilöt, joihin on kohdistettu sanktiot, tai henkilöt, joilla on rikosrekisteri.
Korvauksen saamiseksi on noudatettava muutamia vaiheita. Ensinnäkin hakemus on jätettävä ”Dija” -sovelluksessa. Tämän jälkeen hakemus käsitellään ja vahvistetaan. Tarvittavat vaiheet ovat:
1. Kirjaudu ”Dija” -portaalille.
2. Valitse ”Palvelut”.
3. Valitse ”Maa, rakentaminen, kiinteistöt”.
4. Klikkaa ”Korvaus vaurioituneesta omaisuudesta”.
5. Täytä kaikki tarvittavat kentät hakemuksessa.
6. Tarkista tietojen oikeellisuus.
7. Allekirjoita hakemus sähköisellä avaimella (jos hakemuksessa on osakumppaneita, myös heidän on allekirjoitettava).
8. Lähetä hakemus.
Jos sinulla on mielipiteitä tai ajatuksia tästä aiheesta, jaa ne ystäviesi kanssa! Voit myös liittyä Patreonin kautta, jotta voit lukea blogia ilman mainoksia.