# #ukraina #borisjohnson #zelensky #sota #olafscholz
Entisen Yhdistyneen kuningaskunnan pääministerin Boris Johnsonin tuore tuki Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille on herättänyt paljon keskustelua. Johnsonin kommentit saksalaisen liittokansleri Olaf Scholzin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin välisestä puhelusta osoittavat, kuinka tärkeää on ymmärtää konfliktin todellinen luonne.
Johnsonin mukaan Zelenskyin skeptisyys puhelua kohtaan on täysin perusteltua. Hän varoittaa, että paluu aiempiin neuvottelukäytäntöihin, kuten niin kutsuttuun Normandian muotoon, on huolestuttavaa. Tällaiset neuvottelut asettavat Ukrainan ja Venäjän samaan kategoriaan, ikään kuin ne olisivat yhtä lailla osapuolia sisäisessä konfliktissa. Tämä on täysin vääristynyt näkemys, sillä Putin on selkeä aggressori, ja Ukraina on ilman syytä joutunut hänen hyökkäyksensä kohteeksi.
Scholzin ja Putinin välinen puhelu, joka tapahtui marraskuussa, sisälsi Scholzin tuomion Venäjän hyökkäystä kohtaan ja kehotuksen käynnistää neuvottelut. Hän ilmoitti myös, että Saksan tuki Ukrainalle on pitkäaikaista. Kuitenkin Kreml luonnehti puhelua ”avoinna mielipiteiden vaihtona” ja toisti, että rauhanneuvottelut ovat mahdollisia vain Venäjän etuja ja ”uusia alueellisia todellisuuksia” huomioiden. Tämä on hyvin huolestuttavaa, sillä se viittaa siihen, että Venäjä ei ole valmis hyväksymään todellista rauhaa, joka perustuisi oikeudenmukaisuuteen.
Zelenskyin kommentit puhelusta, jossa hän kutsuu sitä vaaralliseksi ”Pandoran laatikoksi”, ovat erityisen merkittäviä. Hän varoittaa, että tällaiset yhteydet vain vähentävät Venäjän kansainvälistä eristämistä ja eivät edistä todellista rauhaa. Hän on myös korostanut, ettei ”Minsk-3” -tyyppisiä sopimuksia tule olla, sillä aikaisemmat vastaavat yritykset ovat vain lisänneet Moskovan aggressiivisuutta. Ukraina tarvitsee oikeudenmukaista ja todellista rauhaa, ei vain ehdollisia sopimuksia.
Lisäksi Zelenskyin huomautus siitä, että ukrainalaiset joukot odottavat tarvittavaa aseistusta, korostaa tilannetta, jossa Ukraina tällä hetkellä taistelee. Taistelu Itä-Ukrainassa jatkuu vaikeissa olosuhteissa, ja kansainvälisen tuen merkitys on suurempi kuin koskaan.
Kokonaisuudessaan Johnsonin ja Zelenskyin kommentit tuovat esiin sen, kuinka tärkeää on ymmärtää konfliktin todellinen luonne ja tarpeet. On selvää, että pelkkä neuvottelu ei riitä, vaan tarvitaan voimakasta tukea, jotta Ukraina voi puolustaa itseään ja saavuttaa todellisen rauhan.