# Ukraina saa lisää voimaa: #StormShadow #ATACMS #Britannia #USA #Ukraina
Viime päivinä on uutisoitu merkittävistä muutoksista Yhdysvaltojen ja Britannian suhtautumisessa Ukrainan kykyyn käyttää pitkän matkan ohjuksia, kuten Storm Shadow ja ATACMS, hyökkäyksissään Venäjän alueelle. Tämä uusi tilanne herättää monia kysymyksiä ja mahdollisuuksia, joista haluan keskustella tarkemmin.
Aluksi, Britannian pääministeri Keir Starmerin kantojen muutos on ollut huomattava. Vielä syyskuussa hän oli selvästi vastustanut näiden ohjusten käyttöä Venäjän kohteita vastaan, mutta nyt, ennen G20-huippukokousta, hän on ollut varovainen kommentoinnissaan. The Timesin mukaan Washingtonin viesti rajoitusten poistamisesta on saanut Starmerin muuttamaan retoriikkaansa. Tämä osoittaa, kuinka kansainväliset suhteet ja diplomaattiset signaalit voivat vaikuttaa poliittisiin päätöksiin.
Storm Shadow -ohjukset ovat erityisen huolestuttavia Venäjälle, sillä niiden kantama on yli 250 kilometriä. Tämä tarkoittaa, että Ukraina voi iskeä syvälle Venäjän alueelle, tuhoten strategisesti tärkeitä kohteita, kuten sotilasalueita, öljynjalostamoja ja lentokenttiä. On selvää, että tällaiset toimet voivat muuttaa sodan dynamiikkaa ja nostaa panoksia entisestään.
Samalla myös Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on antanut Ukrainalle luvan käyttää ATACMS-ohjuksia, mikä on myös merkittävä kehitys. Tämän päätöksen taustalla on ollut huoli Pohjois-Korean sotilaallisesta osallistumisesta konfliktiin. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia Ukrainalle, mutta herättää myös kysymyksiä siitä, kuinka pitkälle lännen tuki voi ulottua.
Euroopan unionin korkea edustaja Josep Borrell on tuonut esiin, että Ukraina on oikeutettu puolustamaan itseään, mukaan lukien Venäjän sotilaallisten kohteiden tuhoaminen. Tämä lausunto vahvistaa entisestään kansainvälisen yhteisön tukea Ukrainalle ja sen oikeudelle puolustautua.
Yhteenvetona voidaan todeta, että tämä kehitys tuo mukanaan sekä mahdollisuuksia että riskejä. Ukraina saa lisää voimaa vastustaa aggressoria, mutta samalla on tärkeää miettiä, mitä seurauksia tällä voi olla laajemmassa mittakaavassa. Miten Venäjä reagoi, ja mikä on lännen rooli tässä kaikessa? Aika näyttää, miten tilanne kehittyy, mutta yksi on varmaa: Ukraina on nyt entistä paremmin varustautunut puolustamaan itseään ja taistelussa itsenäisyytensä puolesta.