10809 latausta vuorokaudessa
9536 artikkelia

2023/06/02

Yhdysvallat lopetti ydinaseisiin liittyvän keskeisen tiedon jakamisen Venäjän kanssa, kuten se ilmoitti 1. kesäkuuta. Syynä tähän oli Moskovan yksipuolinen New START -sopimuksen keskeyttäminen.

Amerikan ulkoministeriö totesi verkkosivuillaan julkaisemassaan tiedotteessa, että Washington otti tämän askeleen vastatoimena, koska se katsoi Venäjän rikkoneen laitonta ydinsulkusopimusta.

Tiedotteen mukaan Yhdysvallat ei enää avusta tarkastuksia eikä tarjoa tietoa mannertenvälisten ja sukellusveneiden laukaisemien ballististen ohjusten sijainnista, tilanteesta ja laukaisuista.

Vuonna 2010 kahden maan allekirjoittama New START -sopimus asetti rajan 1550 ydinaseen määrälle ja yhteensä 700 rajan mannertenvälisten ballististen ohjusten (ICBM), sukellusveneiden laukaisemien ballististen ohjusten (SLBM) ja raskaiden pommittajien osalta kummallekin osapuolelle.

Sopimus määräsi myös vastavuoroiset valvontatoimenpiteet ja ydinaseiden tarkastukset.

Vaikka Venäjä ei ole virallisesti irtisanoutunut sopimuksesta, Venäjän diktaattori Vladimir Putin keskeytti maansa osallistumisen sopimukseen 28. helmikuuta ja totesi, ettei se “salli” Yhdysvaltojen tai NATO-maiden tarkastaa sen ydinasearsenaalia.

“Nykyisen päätöksen myötä koko asevalvonta-arkkitehtuuri on purettu”, totesi NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoidessaan Putinin päätöstä.


Satunnainen:


Vastaavia: