10755 latausta vuorokaudessa
9397 artikkelia

2023/06/07

Entisen vastavakoiluyksikön työntekijän FSB:n Dagestanin johtajistosta, kertoo Radio Liberty. Navruzbekov pakeni maasta vuonna 2017, puhui julkisesti viraston “terroristi-tapauksien” lavastamisesta ja pyysi sen jälkeen Puolan viranomaisilta poliittista turvapaikkaa.

Navruzbekovin tapaus herättää huolta ihmisoikeuksien puolustajien keskuudessa. Hänen palauttamisensa Venäjälle herättää kysymyksiä siitä, onko hänellä oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä odotettavissa Venäjän viranomaisten käsissä. Venäjällä on aiemmin raportoitu ihmisoikeusrikkomuksista, kuten mielivaltaisista pidätyksistä ja kidutuksesta.

Navruzbekov oli työskennellyt FSB:ssä, Venäjän turvallisuuspalvelussa, ja hänellä oli sisäpiirin tietoa viraston toiminnasta. Hän pakeni maasta ja puhui julkisesti FSB:n osallisuudesta “terroristi-tapauksiin”, jotka olivat osa poliittista valvontaa ja vastustajien vaientamista. Navruzbekovin julkiset paljastukset herättivät kansainvälistä huomiota ja hän sai turvapaikkahakemuksensa kautta suojaa Puolassa.

Navruzbekovin karkottaminen takaisin Venäjälle herättää kysymyksiä Puolan viranomaisten päätöksenteosta. Kansainvälisen oikeuden mukaan turvapaikanhakijoita ei tulisi palauttaa maihin, joissa heidän henkiinjäämisensä tai ihmisoikeuksiensa toteutuminen olisi uhattuna. Venäjällä on ollut aiemmin tapauksia, joissa turvapaikanhakijat ovat joutuneet vainon ja mielivaltaisen kohtelun uhreiksi.

Ihmisoikeusjärjestöt ja kansalaisaktivistit ovat tuominneet Navruzbekovin karkottamisen ja vaativat Puolaa takaamaan hänen turvallisuutensa. He vaativat myös kansainvälisen yhteisön huomiota tapaukseen ja kehottavat Venäjää kunnioittamaan oikeusvaltioperiaatetta sekä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Navruzbekovin tapaus korostaa tarvetta suojella ihmisoikeuksia ja tarjota turvapaikkaa vainon kohteeksi joutuneille. Poliittisten pakolaisten turvallisuus ja oikeudet tulisi taata, jotta he voivat paljastaa vääryyksiä ja toimia ihmisoikeuksien puolesta pelkäämättä joutuvansa vainotuiksi tai palautetuiksi takaisin sortavan hallinnon käsiin.

Kansainvälisen yhteisön ja ihmisoikeusjärjestöjen tulisi seurata tarkasti Navruzbekovin tilannetta ja vaatia Venäjältä hänen turvallisuutensa takaamista.

Lisäksi Puolaa tulee kehottaa kunnioittamaan kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia, jotta vastaavia tapauksia ei enää tapahtuisi tulevaisuudessa.


Satunnainen:


Vastaavia: