Lukuaika: 2 minuuttia

Kiina pyrkii hyötymään Venäjän ja Ukrainan välisestä hyökkäyssodasta riippumatta siitä, kumpi osapuoli lopulta voittaa, kertoo amerikkalaisprofessori Andrew Michta. Michtan mukaan Kiina on jo saavuttanut merkittäviä etuja suhteissaan Venäjään, sillä Venäjä on tullut entistä riippuvaisemmaksi Pekingistä taloudellisesti ja poliittisesti. Kiina on vahvistanut asemiaan myös Euroopassa, kuten osoittavat Saksan liittokanslerin, Ranskan presidentin ja EU:n komission puheenjohtajan vierailut Pekingiin.

Michta, George C. Marshall European Center -instituutin kansainvälisten suhteiden laitoksen dekaani ja entinen Yhdysvaltain laivastoakatemian professori, korostaa Kiinan hyötyjä Venäjän ja Ukrainan sodasta. Vaikka Venäjän alkuperäinen tavoite ei toteutunutkaan ja Kiova ei joutunut Venäjän joukkojen haltuun, Kiina hyötyy pitkittyneestä kulutussodasta, sillä se heikentää Venäjää pitkällä aikavälillä ja muuttaa voimatasapainoa Kiinan eduksi. Kiina hyötyy myös halvasta venäläisestä energiasta, joka vahvistaa sen taloutta ja parantaa sen kilpailuasemaa maailmanmarkkinoilla.

Michtanin mukaan sodan seurauksena Venäjän suhteellinen valta-asema heikkenee sekä Euraasiassa että maailmanlaajuisesti. Hän näkee mahdollisuuksia myös sisäisten levottomuuksien syntymiselle Venäjällä, jossa joko Putin tai hänen seuraajansa voisi hakea tukea Kiinasta. Toisena vaihtoehtona voisi olla Venäjän hajoaminen samalla tavalla kuin Neuvostoliitolle tapahtui Afganistanin sodan jälkeen, mikä hyödyttäisi Kiinaa.

Michtan esittää myös kolmannen skenaarion, jossa Kiina ei hyödy Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan enempää kuin mitä on jo tapahtunut. Hän painottaa lännen varautumista uudelleen, Euroopan aseistautumista Natossa sekä Yhdysvaltojen tarjoamaa tukiydinsateenvarjoa. Euroopan aseistautuminen Natossa on Michtanin mukaan välttämätöntä maanosan rauhan ja demokratioiden yleisen sotilaallisen voiman kannalta sekä nykyisen järjestyksen haastamisen hillitsemiseksi.

Michtan korostaa myös Ukrainan kykyä puolustautua menestyksekkäästi ja palauttaa Venäjän miehittämät alueet takaisin hallintaansa. Ukrainan voitto vahvistaisi periaatetta, että rajoja ei voida muuttaa voimakeinoin, ja osoittaisi lännen kyvyn puolustaa nykyistä kansainvälistä järjestystä.

Se olisi selkeä viesti sekä Moskovalle että Pekingille.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö