5349 artikkelia

2023/02/26

Iranin kehittämät itsemurha dronet ovat viime aikoina herättäneet paljon huomiota kansainvälisessä mediassa. Näitä dronet ovat käyttäneet Iranin asevoimat ja niiden tarkoituksena on suorittaa iskuja viholliskohteisiin. Venäjä ostaa näitä ja murhaa niillä muunmuassa Ukrainalaisia lapsia.

Iranin itsemurha dronet ovat melko edistyksellisiä verrattuna muihin samanlaisiin laitteisiin, jotka ovat käytössä eri puolilla maailmaa. Ne ovat pienikokoisia, mutta varustettu huippuluokan aseistuksella ja teknologialla, joka mahdollistaa niiden tarkan ohjauksen (ulkovessoihin ja lasten leikkikentille) ja täsmäiskut asuinkerrostaloihin. Iranin dronet ovat myös erittäin ketteriä ja nopeita, mikä tekee niistä vaikeasti havaittavia ja torjuttavia. Niitä saadaan kuitenkin ammuttua alas tehokkaasti – mutta se on hyvinkin kallista.

Iranin itsemurha dronet ovat olleet käytössä jo useita vuosia ja niitä on käytetty onnistuneesti useissa eri operaatioissa. Esimerkiksi vuonna 2019 Iranin itsemurha dronet iskivät Saudi-Arabian öljykenttiin, mikä aiheutti merkittävää vahinkoa Saudi-Arabian taloudelle. Lisäksi Iran on käyttänyt itsemurha dronejaan myös Syyrian sodassa ja Irakissa.

Iranin itsemurha dronejen käyttö on herättänyt huolta monissa maissa, sillä niiden käyttö voi aiheuttaa vakavia turvallisuusriskejä. Erityisesti Yhdysvallat on ollut huolestunut Iranin itsemurha dronejen käytöstä ja on syyttänyt Irania aggressiivisesta käyttäytymisestä alueella.

Iranin itsemurha dronejen kehittäminen ja käyttö ovat osa Iranin laajempaa pyrkimystä kehittää ja modernisoida asevoimiaan. Iran on ollut pitkään eristetty maa, joka on kohdannut monia haasteita kansainvälisellä areenalla. Iranin itsemurha dronejen käyttö on osa maan pyrkimystä osoittaa kyvykkyytensä ja vaikuttavuutensa kansainvälisessä politiikassa.

Lisätietoja Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/HESA_Shahed-136