Lukuaika: 2 minuuttia

USA:n presidentti Joe Biden piti puheen Varsova’ssa 21. helmikuuta ennen Venäjän täysimittaisen Ukrainan miehityksen vuosipäivää ja toisti Washington’in tuen Kiova’lle.

“Vuosi sitten maailma valmistautui Kiovan kaatumiseen. Noh, tulin juuri vierailulta Kiovasta ja voin kertoa, että Kiova on edelleen vahva. Kiova on ylpeä, se seisoo korkeana ja mikä tärkeintä, se on vapaa “, Biden sanoi 30 000 kuninkaanlinnan eteen kokoontuneelle ihmiselle CNN:n mukaan.

Biden saapui Varsovaan tapaamaan Puola’n presidenttiä Andrzej Dudaa ja muita Itä-Euroopan valtioita päivä yllätysvierailunsa jälkeen Kiovassa.

Yhdysvaltain presidentti korosti, että länsi ei “väsyisi” tukemaan Ukrainaa, koska Nato “on vahvempi kuin koskaan”.

“Kun Venäjä hyökkäsi, ei vain Ukraina’a testattu. Koko maailma joutui aikakausien koetukseen”, hän puhui. “Eurooppaa testattiin. Amerikkaa testattiin. Natoa testattiin.”

“Ja kohtaamamme kysymykset olivat yhtä yksinkertaisia kuin syvällisiäkin: Vastaammeko vai katsoisimmeko toisin? Olisimmeko vahvoja vai heikkoja? Olisimmeko me kaikki liittolaisemme yhtenäisiä vai jakautuneita? Vuotta myöhemmin tiedämme vastauksen. Vastasimme että olisimme vahvoja, olisimme yhtenäisiä, eikä maailma näyttäisi erilaiselta.”

Bidenin mukaan Yhdysvallat ja sen länsimaiset liittolaiset ilmoittavat tällä viikolla uusista Venäjä-pakotteista: “sodasta vastuussa olevien saattamiseksi oikeuden eteen”.

Yhdysvaltain presidentti toisti myös tarpeen vastustaa Venäjän aggressiota, koska “on mahdotonta tyydyttää hyökkääjän haluja”.

“Autokraatit ymmärtävät vain yhden sanan: Ei. Ei, ei. Ei, et ota maatani. Ei, et ota vapauttani. Ei, et ota tulevaisuuttani”, Biden sanoi.

Biden myös kertoi, että Venäjän diktaattori Vladimir Putin teki virheen joutuessaan sotaan miehen kanssa, jonka rohkeus on “taottu tulella ja teräksellä” – kuten hän kutsui presidentti Volodymyr Zelenskyi:tä.

Hänen puheensa tuli muutama tunti sen jälkeen, kun Putin ilmoitti Venäjän keskeyttäneensä osallistumisen Yhdysvaltojen kanssa tehtyyn ydinase-sopimukseen pitämässään puheessa liittokokoukselle ja Venäjän poliittisen eliitin jäsenille.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti 20. helmikuuta myöntävänsä Ukrainalle toisen sotilasapupaketin, jonka arvo on 460 miljoonaa dollaria.

Lähde: The Kyiv Independent – Biden: ‘Ukraine will never be a victory for Russia’

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö