Lukuaika: < 1 minuutti

Kiinan ja Venäjän väliset suhteet ovat olleet monimutkaisia ​​ja usein arvaamattomia, mutta niillä on myös ollut pitkä historia yhteistyöstä ja tuen tarjoamisesta toisilleen. Kiina on usein ilmaissut tukensa Venäjälle kansainvälisessä politiikassa, ja erityisesti Venäjän sotilaallisissa toimissa. Tämä tuki on aiheuttanut kysymyksiä siitä, miksi Kiina ei halua Venäjän häviävän sotaa.

Yksi syy Kiinan tuelle Venäjälle on maiden välisen strategisen yhteistyön laajuus. Kiina ja Venäjä ovat molemmat merkittäviä maailmanvaltoja, jotka jakavat samanlaisia ​​näkemyksiä kansainvälisestä politiikasta. Kumpikin maa on myös kärsinyt haasteista länsimaiden kanssa, mikä on johtanut maiden välisen yhteistyön lisääntymiseen.

Kiina ja Venäjä ovat esimerkiksi yhdessä pyrkineet haastamaan Yhdysvaltain ylivallan maailmanpolitiikassa. Tämä on johtanut maiden välisen yhteistyön tiivistymiseen eri aloilla, kuten kaupassa, investoinneissa ja teknologiassa. Lisäksi Kiina ja Venäjä ovat molemmat käyneet viime vuosina monia sotilaallisia harjoituksia yhdessä, mikä osoittaa maiden välisen sotilaallisen yhteistyön kasvavan merkityksen.

Lisäksi toinen syy miksi Kiina ei halua Venäjän häviävän sotaa, liittyy maiden välisiin taloudellisiin suhteisiin. Kiina on yksi Venäjän tärkeimmistä kauppakumppaneista, ja maiden välisen kaupan arvo on kasvanut viime vuosina. Kiina on myös investoinut merkittäviä summia Venäjän talouteen, mikä on auttanut Venäjää vastaamaan länsimaiden asettamiin taloudellisiin sanktioihin.

Lisäksi Kiinan intressit Venäjän suhteen liittyvät myös sen omaan turvallisuuteen. Kiina on huolissaan siitä, että Venäjän heikentyminen saattaa johtaa siihen, että länsimaiset maat voivat käyttää tilaisuutta hyväkseen ja hyökätä Kiinaa vastaan. Tämä on erityisen huolestuttavaa, koska Kiina ja Venäjä ovat naapureita ja jakavat pitkän rajan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö