lukuaika: 2 minuuttia

Yhdysvaltain 45. presidentti Donald J. Trump on ollut polarisoiva hahmo koko virkakautensa ajan. Vaikka monet ovat kritisoineet hänen toimiaan, politiikkaansa ja retoriikkaa, on huomattava osa USA:n kansasta, joka on jatkanut hänen tukemistaan jopa skandaalien keskellä. Hänen kannattajiensa joukossa on monia uskonnollisia, ja heidän tukensa Trumpille on usein kietoutunut heidän uskoonsa. Tässä pohdin syitä, miksi uskonnolliset ihmiset luottavat Trumpiin, mietin hänen politiikkaansa, hänen henkilökohtaisia uskomuksiaan sekä hänen presidenttikautensa kulttuurista ja historiallista kontekstia.

Ensinnäkin on tärkeää huomata, etteivät kaikki uskonnolliset ihmiset tue Trumpia, eivätkä kaikki Trumpin kannattajat ole uskonnollisia. Uskonnollisen kuulumisen ja Trumpin tukemisen välillä on kuitenkin selvä korrelaatio. Vuoden 2020 Pew Research Centerin tutkimuksen mukaan 61 prosenttia valkoisista evankelisista protestanteista hyväksyy Trumpin panoksen verrattuna 27 prosenttiin koko väestöstä. Tämä valkoisten evankelikaalisten vahva tuki selittyy osittain Trumpin politiikalla heille tärkeissä asioissa, kuten abortissa ja uskonnonvapaudessa.

Trump on kohdentanut itsensä uskonnollisuutta edistävän liikkeen puolustajaksi, ja hänen hallintonsa on ryhtynyt useisiin toimiin rajoittaakseen aborttia, mukaan lukien konservatiivisten tuomareiden nimittäminen ja Planned Parenthood -rahoituksen poistaminen. Monille uskonnollisille ihmisille syntymättömän suojelu on etusijalla, ja Trumpin toimet tässä asiassa ovat ansainneet heidän tukensa. Lisäksi Trump on ilmaissut äänekkäästi tukensa uskonnonvapaudelle, ja hänen hallintonsa on ryhtynyt toimiin suojellakseen uskovien ihmisten oikeuksia, mukaan lukien Affordable Care Actin ehkäisymandaatin peruuttaminen ja uskonnollisten instituutioiden oikeuksien puolustaminen tuomioistuimessa.

Toinen syy siihen, miksi uskonnolliset ihmiset luottavat Trumpiin, ovat hänen henkilökohtaiset uskomuksensa ja arvonsa. Trumpia pidetään usein perinteisten arvojen, kuten perheen tärkeyden ja avioliiton pyhyyden, puolustajana. Monille uskonnollisille ihmisille nämä arvot ovat keskeisiä heidän uskossaan, ja Trumpin henkilökohtainen elämä on linjassa näiden arvojen kanssa. Hän on ollut naimisissa saman naisen kanssa yli 15 vuotta ja hänellä on viisi lasta. Lisäksi hän on puhunut julkisesti uskostaan ja osallistunut jumalanpalvelukseen koko presidenttikautensa ajan. Jotkut ovat arvostelleet hänen moraalista luonnettaan, kun taas toiset uskovat, että tiedotusvälineet ja poliittiset vastustajat ovat joutuneet epäoikeudenmukaisen kohteeksi ja että hänen henkilökohtaiset uskonsa ovat vilpittömiä. Osa kuitenkin muistaa hänet poseeraamassa raamattu väärinpäin kädessään kirkon edessä.

On kuitenkin tärkeää huomata, etteivät kaikki Trumpia tukevat uskonnolliset ihmiset tee niin hänen politiikkansa tai henkilökohtaisten uskomustensa vuoksi. Joillekin heidän tukensa on juurtunut laajempaan kulttuuriseen ja historialliseen kontekstiin. Trumpin presidenttikaudelle on ollut ominaista poliittisen vallan hylkääminen ja keskittyminen “unohdetun miehen” – amerikkalaisten työväenluokan – huolenaiheisiin, jotka tuntevat olevansa globalisaation ja muuttuvan talouden kärsijöitä. Monille uskonnollisille ihmisille tämä viesti resonoi heidän omiin kokemuksiinsa, ja he näkevät Trumpin tavallisen ihmisen puolustajana, joka taistelee eliittiä vastaan, joka on jättänyt huomiotta heidän huolensa liian kauan.

Lisäksi Trumpin presidenttikaudelle on leimattu paluu konservatiivisempaan näkemykseen Amerikasta, joka korostaa isänmaallisuutta, lakia ja järjestystä sekä amerikkalaisten työpaikkojen ja etujen suojaamista. Monille uskonnollisille ihmisille tämä näkemys vastaa heidän omia uskomuksiaan amerikkalaisesta poikkeuksellisuudesta ja Yhdysvaltojen roolista maailmassa. He näkevät Trumpin johtajana, joka on valmis puolustamaan amerikkalaisia arvoja ja puolustamaan maata ulkoisilta uhkilta, niin todellisilta kuin kuvitetuiltakin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että syyt, miksi uskonnolliset ihmiset luottavat Trumpiin, ovat monimutkaisia ja monitahoisia. Joillekin hänen politiikkansa aborttien ja uskonnonvapauden kaltaisissa asioissa ovat ensiarvoisen tärkeitä, kun taas toiset vetoavat hänen henkilökohtaisiin uskomuksiinsa ja arvoihinsa. Silti toiset näkevät hänet työväenluokan mestarina ja amerikkalaisten arvojen puolustajana. Valtaosa ihmisistä ei kuitenkaan usko olemattomiin asioihin ja Trump on yksi niistä monista.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö