Lukuaika: < 1 minuutti

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jolla Venäjä keskeyttää osallistumisensa New START -ydinasesopimukseen. Tämä on huolestuttava kehitys, sillä New START on viimeinen tärkeä jäljellä oleva ydinaseiden valvontasopimus Yhdysvaltojen kanssa. Sopimus allekirjoitettiin Prahassa huhtikuussa 2010, ja se on ollut merkittävä askel kohti maailmanlaajuista ydinaseiden riisuntaa ja valvontaa.

Venäjän tiedotusvälineet kertovat, että laki tuli voimaan julkaisun aikaan. Putin ilmoitti sopimuksen jäädyttämisestä puheessaan parlamentille viime viikolla.

New START -sopimuksen tarkoituksena on rajoittaa Yhdysvaltojen ja Venäjän ydinaseiden määrää ja varmistaa valvonta- ja tarkastusjärjestelmien avulla, että sopimusta noudatetaan. Sopimuksen allekirjoittaminen oli merkittävä askel kohti ydinsodan estämistä ja ydinaseiden leviämisen hillitsemistä. Sopimus on myös ollut tärkeä tekijä maiden välisissä suhteissa ja vuoropuhelussa.

Venäjän päätös keskeyttää New START -sopimuksen osallistuminen on huolestuttava merkki ydinsodan riskin kasvusta ja mahdollisesti vaikuttaa Yhdysvaltojen ja Venäjän ennestään tulehtuneisiin suhteisiin. Se voi myös heikentää kansainvälisen yhteistyön ja valvonnan mahdollisuuksia ydinaseiden leviämisen ehkäisemiseksi ja ydinaseiden määrän vähentämiseksi.

On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö seuraa tilannetta tarkasti ja tekee kaikkensa ydinaseiden leviämisen estämiseksi ja valvonnan parantamiseksi.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö