Syyskuussa 2023 ei oteta käyttöön Digi- ja väestötietoviraston kehittämiä digitaalisen henkilöllisyyden palveluja, joita oli tarkoitus käyttää henkilöllisyystodistuksen ja ulkomaalaisen tunnistusvälineen käyttämiseen. Tämä on pettymys monelle, jotka odottivat uudistusta henkilöllisyystodistuksen saamisesta puhelimeen ja yhteiskunnan digitaalisten palveluiden saamisesta yhdenvertaisemmin kaikkien saataville.

Digitaalinen henkilöllisyys olisi edistänyt yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa, sillä vahva sähköinen tunnistautuminen ei ole vielä kaikkien saatavilla, vaikka yhä useammat palvelut ovat digitaalisia. Digitaalinen henkilöllisyystodistus olisi myös parantanut omien tietojen hallintaa, sillä tunnistautumistilanteessa voisi jakaa itsestään vain tarvittavat tiedot.

Henkilötunnuksen uudistus ei myöskään etene, lukuun ottamatta välimerkkiuudistusta. Uudistus olisi sujuvoittanut työperäisen maahanmuuton prosesseja ja poistanut henkilötunnuksesta sukupuolitiedon. Uusien välimerkkien käyttöönotto takaa henkilötunnusten riittävyyden tulevaisuudessa.

Vaikka Digi- ja väestötietoviraston kehittämät digitaalisen henkilöllisyyden palvelut eivät tule käyttöön syyskuussa 2023, uudistus on edelleen tarpeen ja uskotaan seuraavan hallituksen näkevän tämän asian tärkeyden. Moni organisaatio oli osallistunut aktiivisesti kehitystyöhön ja valmistautunut digitaalisen henkilöllisyystodistuksen tarkastamiseen.

Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu Suomessa ja koko Euroopassa, ja Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja siten, että ne ovat laajennettavissa rajat ylittävään käyttöön EU-alueella, kuten EU pian jäsenmailtaan edellyttää.

Vaikka Digi- ja väestötietoviraston kehittämät palvelut eivät tule käyttöön syyskuussa, on tärkeää jatkaa digitaalisen henkilöllisyyden kehitystyötä ja valmistautua EU:n digitaalisen identiteettilompakon vaatimuksiin. Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus jatkuu tältä osin.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta