Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan merenrantaan sijoitettu Pieni merenneito -patsas on jälleen joutunut vandalismiteon kohteeksi. Torstain vastaisena yönä patsasta töhrittiin #Venäjä’n lipun värein.

Patsaan veistäjä Edvard Eriksenin tekemä patsas on yksi Kööpenhaminan suosituimmista turistinähtävyyksistä. Merenneidon tarina perustuu tanskalaisen tarinankertojan Hans Christian Andersenin satuun.

Valitettavasti patsas on ollut usein vandalismin kohteena. Sen pää on varastettu vuosina 1964 ja 1998, ja sen käsivarsi katkaistiin vuonna 1984. Vuonna 2003 patsas jopa räjäytettiin. Lisäksi se on useaan otteeseen töhritty.

Vuonna 2020 joku oli maalannut patsaan jalustaan tekstin ”Racist Fish”, joka suomentuu suomeksi ”Rasistikala”. Tämä vandalismin muoto nousi esiin poliittisessa keskustelussa ja herätti huomiota ympäri maailmaa.

Kööpenhaminan poliisi on aloittanut tutkinnan tuoreimmasta vandalismiteosta. He ovat käyneet alueella etsimässä vihjeitä ja yrittävät selvittää, kuka oli vastuussa tästä uusimmasta teosta.

Patsaan vandalismi on herättänyt paljon keskustelua, erityisesti paikallisessa yhteisössä. Joillekin se on vain toinen vandalismiteko pitkässä sarjassa, kun taas toiset pitävät sitä vakavana iskuna kaupungin kulttuuriperintöä ja turismia vastaan.

Vaikka vandalismi on ongelmallinen asia, Pieni merenneito -patsas jatkaa merkittävänä maamerkkinä ja turistikohde. Sen tarina ja symboliarvo tulevat jatkossakin olemaan tärkeitä tanskalaiselle kulttuurille ja historialle.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009428723.html

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta