Lukuaika: < 1 minuutti

NATO, Pohjois-Atlantin #puolustusliitto, on ollut keskeinen tekijä Euroopan rauhan ja vakauden ylläpitämisessä jo yli puolen vuosisadan ajan.

Liiton perustamisen tavoitteena oli vastata Neuvostoliiton uhkaan kylmän sodan aikana, mutta sen rooli on laajentunut sen jälkeen, kun Itä-Euroopan maat vapautuivat kommunismin ikeestä 1990-luvulla. Tänä päivänä NATO:n tärkein tehtävä on edelleen jäsentensä puolustaminen, mutta se myös edistää rauhaa ja vakautta koko Euroopassa.

NATO:n perustaminen vuonna 1949 oli vastaus läntisen Euroopan pelkoon Neuvostoliiton mahdollisesta hyökkäyksestä. Liittoon kuuluu tällä hetkellä 30 jäsenmaata, joista 22 sijaitsee Euroopassa. Jäsenmaat sitoutuvat kollektiiviseen puolustukseen, mikä tarkoittaa, että jos yksi jäsenmaa joutuu hyökkäyksen kohteeksi, muut jäsenmaat auttavat sitä puolustamaan itseään. Tämä on ollut erittäin tärkeä tekijä Euroopan vakauden ja rauhan ylläpitämisessä, sillä se on toiminut tehokkaana pelotteena mahdolliselle itärajan takaiselle terroristivaltiolle.

Kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, Itä-Euroopan maat vapautuivat kommunistisesta hallinnosta ja monista niistä tuli NATOn jäseniä. Tämä oli tärkeä askel kohti rauhan ja vakauden ylläpitämistä koko Euroopassa. NATOn laajentuminen on vahvistanut Euroopan turvallisuutta, sillä uudet jäsenmaat ovat sitoutuneet yhteisiin turvallisuustavoitteisiin ja ovat voineet luottaa siihen, että heitä puolustetaan tarvittaessa.

NATOn rooli rauhan ja vakauden ylläpitäjänä on laajentunut sen jälkeen, kun kylmä sota päättyi. NATO on osallistunut useisiin rauhanturvaoperaatioihin Euroopassa ja sen ulkopuolella. Esimerkiksi NATOn rauhanturvaoperaatio Kosovossa vuonna 1999 auttoi estämään konfliktin leviämisen Balkanilla.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö