#Aspartaami

lukuaika: < 1 minuutti

Aspartaami on keinotekoinen makeutusaine, joka on suosittu vaihtoehto sokerille. Se on yksi maailman käytetyimmistä makeutusaineista ja sitä käytetään laajasti virvoitusjuomissa, purukumeissa, makeisissa ja erilaisissa elintarvikkeissa.

Aspartaami on valmistettu kahdesta aminohaposta, fenyylialaniinista ja asparagiinihaposta, jotka yhdistetään kemiallisesti. Se on noin 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, joten sitä tarvitaan vain hyvin pieni määrä saavuttamaan sama makeus kuin sokerissa.

Aspartaami on yksi parhaiten tutkituista makeutusaineista. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että se on turvallinen ihmisille, kun sitä käytetään suositeltujen määrien mukaan. Amerikkalainen elintarvike- ja lääkevirasto FDA, Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA ja useat muut kansainväliset elintarvikeviranomaiset ovat hyväksyneet aspartaamin käytön ja pitävät sitä turvallisena.

Aspartaamin turvallisuudesta on kuitenkin ollut joitain huolenaiheita, ja joissakin tutkimuksissa on havaittu yhteys aspartaamin käytön ja tiettyjen terveysongelmien, kuten päänsärkyjen ja syövän välillä. Kuitenkin näitä tutkimuksia on arvosteltu niiden menetelmien ja tulosten epäselvyyden vuoksi.

Aspartaamin käyttö voi myös aiheuttaa ongelmia tietyille ihmisille. Esimerkiksi ihmiset, joilla on fenyyliketonuria (PKU), joka on harvinainen geneettinen sairaus, eivät saa käyttää aspartaamia, koska he eivät voi hajottaa fenyylialaniinia. Aspartaami voi myös aiheuttaa ongelmia allergioista kärsiville.

Vaikka aspartaami on turvallinen suurimmalle osalle ihmisistä, monet ihmiset välttävät sitä silti. Joillekin se aiheuttaa epämiellyttäviä sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyjä, vatsakipuja ja huimausta. Toiset välttävät sitä yksinkertaisesti sen keinotekoisen luonteen vuoksi ja mieluummin käyttävät luonnollisempia makeutusaineita, kuten steviaa.

Aspartaami on silti yksi suosituimmista makeutusaineista, ja se on edelleen yleisesti käytetty elintarviketeollisuudessa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta