Lukuaika: < 1 minuutti

Yhdysvaltain #tiedustelujohto esitteli vuosittaisen #uhka-#arvio’nsa maan senaatille keskiviikkona, jossa korostettiin Kiinan kasvavaa sotilaallista, teknologista ja geopoliittista vaikutusvaltaa. #Tiedustelujohtajat varoittavat, että Kiinan #KommunistinenPuolue edustaa johtavaa ja merkittävintä uhkaa Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle ja kansainväliselle johtajuudelle.

Erityisesti Kiinan valtiojohdon kontrolloima #videosovellus #Tiktok herättää turvallisuushuolia, sillä sen kautta on mahdollista levittää Kiinan #agenda’n mukaisia narratiiveja tai suoranaista #misinformaatio’ta esimerkiksi #Taiwan’in suhteen. #ValkoinenTalo tukee senaattorien lakialoitetta, jolla kansallisiksi turvallisuusuhiksi katsottuja sovelluksia voitaisiin kieltää.

Toinen raportin laajempi teema on Venäjä, jonka epäillään pyrkivän hyökkäämään #Ukraina’ssa. Yhdysvaltalaistiedustelu pitää epätodennäköisenä, että Venäjä pystyisi valtaamaan #Donbas’sin aluetta kokonaisuudessaan ainakaan vielä tämän vuoden aikana. Venäjä kärsii #miehistö’n ja ampumatarvikkeiden puutteesta sekä sotilasjohtajien kyvyttömyydestä, mikä hidastaa sen sotilaallisen voiman uudelleenrakentamista. #Putin todennäköisesti arvioi, että Ukrainan sodan pitkittäminen voi olla paras keino turvata Venäjän strategiset #intressi’t.

Raportin mukaan Venäjä ei todennäköisesti halua päätyä suoraan sotilaalliseen yhteenottoon Yhdysvaltain ja Naton kanssa, mutta senkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Venäjän epäonnistumiset Ukrainassa saattavat horjuttaa Putinin asemaa, mikä tekee Venäjästä arvaamattoman.

Yhdysvaltain tiedustelujohto muistuttaa, että Kiinan ja Venäjän uhka ei ole vain sotilaallinen, vaan myös taloudellinen, teknologinen ja tietoturvallisuuteen liittyvä. Raportin mukaan Yhdysvaltojen on tärkeää kehittää #vastatoimi’a ja strategioita näiden uhkien torjumiseksi.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö