Lukuaika: < 1 minuutti

Uutinen Kiinan toimittamasta droonien erästä Venäjälle herättää huolta länsimaiden keskuudessa, sillä droneja voidaan käyttää sotilastarkoituksiin Ukrainan sodassa ja muilla lueilla joissa Venäjä käy sotaa.. Vaikka länsimaat ovat asettaneet pakotteita teknologian viennille Venäjälle, droonien myynti epävirallisten kanavien ja liittoutuneiden maiden kautta tekee virallisten myyntilukujen seuraamisesta haastavaa. Esimerkiksi #Turkki välittää tappavaa kalustoa Venäjälle Kiinasta.

Kiinan drone-teollisuus on kasvanut nopeasti viime vuosina, ja sen droneja myydään ympäri maailmaa. Autel on yksi Kiinan johtavista drone-valmistajista, ja sen droneja myydään myös länsimaissa. Autelin droneja on käytetty muun muassa rakennusalan tarkastuksissa ja pelastusoperaatioissa.

William A. Reinschin mukaan dronejen vienninvalvonta on haastavaa, sillä saman mallin droneja voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Dronejen käyttö Ukrainassa tiedustelutarkoituksiin on vain yksi esimerkki siitä, kuinka dronejen käyttötarkoitukset voivat muuttua helposti.

Länsimaat ovat asettaneet pakotteita Venäjälle sen toiminnan vuoksi Ukrainassa. Eurooppa-neuvoston ilmoitus uusista pakotepaketeista helmikuussa 2023 viittaa siihen, että länsimaat haluavat rajoittaa Venäjän mahdollisuuksia hankkia teknologiaa, jota voidaan käyttää sotilastarkoituksiin. Droonien myynti Kiinasta Venäjälle osoittaa kuitenkin sen, että länsimaiden asettamat pakotteet eivät aina ole tehokkaita.

Kiinan kasvava drone-teollisuus herättää myös huolta yksityisyyden suojasta. Droneja voidaan käyttää esimerkiksi henkilöiden tarkkailuun tai valvonnan lisäämiseen. Kiinan drone-teollisuuden nopea kasvu ja sen dronejen myynti ympäri maailmaa merkitsevät, että droonien käytön eettisiin kysymyksiin on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Kiinan toimittama drone-erä Venäjälle herättää huolta länsimaissa, sillä droneja voidaan käyttää #sotilastarkoituksiin ja niiden myynti Venäjälle tekee teknologian vienninvalvonnasta haastavaa. Dronejen käyttöön liittyy myös eettisiä kysymyksiä, jotka on otettava huomioon drone-teollisuuden kasvun myötä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö