8443 latausta vuorokaudessa

6255 artikkelia

2023/03/24

Päämajan propagandatoimiston päällikkö ja Propaganda-Aseveljet -yhdistyksen kantava voima majuri Reino Palmroth eli Palle.

Korsukuoron kuoron ja Columbia-orkesterin esittämä kappale Silmien välliin julkaistiin levylle Jatkosodan aikana vuonna 1942 Pallen sanoituksella. Yleisradion Fono.fi-äänitietokannan mukaan kappale on A. Salon (Herman Sjöblomin salanimi) sovittama kansansävelmä. Sanoitukset kirjoitettiin kuitenkin paljon aikaisemmin, ja Palle väitti kirjoittaneensa ne 13. maaliskuuta 1940, päivänä, jona talvisodan päättävä Moskova’n rauhansopimus allekirjoitettiin. Jotkut lähteet väittävät, että Palle esitti kappaleen #Yleisradiossa heti ulkoministeri Väinö Tannerin puheen jälkeen, mutta tämä on todistettu vääräksi.

Sota-ajan viihdettä tutkineen toimittaja Maarit Niiniluodon mukaan kappale heijastelee tunnelmaa talvisodan ja jatkosodan välisen rauhan aikana sekä jatkosodan alkuvaiheita, jolloin populaarimusiikkia käytettiin propagandatarkoituksiin. Pekka Jalkanen kuvailee kappaletta talvisodan aikana syntyneeksi pilkkaavaksi säveleksi ja yhdeksi Pallen radiopropaganda-tavaramerkistä.

Kappaleen säveltämisen aikaan Palle johti päämajan sisäistä propagandatoimistoa ja valvoi sodan aikana radio-ohjelmia. Hallituksen tiedotuskeskus (myöhemmin Valtion tiedotusvirasto) valvoi myös radio-ohjelmia jatkosodan puhkeamiseen asti, mutta sensuuri keskitettiin päämajan sensuuritoimistoon sodan alkaessa.

Kappale ilmestyi Propaganda-Aseveljet r.y:n Aseveikko 2 -laulukirjaan vuonna 1943, ja Palle teki jopa juomalauluversion nimeltä Leukojen välliin, joka sisältyi hänen vuoden 1943 juomalaulukokoelmaansa Laulu kiertää pöytää. Sanoitukset sisältävät toistuvan refräänin “silmien välliin, silmien välliin, silmien välliin ryssää, juu!” ja muut rivit, kuten “venäläiset eivät löydä tietä kotiin, ne mätänevät kaikki karjalaisten taskussa” ja “puukotetaan aasialaista keittoa veitsellä, venäläiset eivät haise Suomea kauaa”.

Sensuuria ja propagandaa tutkineen Jari Sedergrenin mukaan Pallen ja Pekka Tiilikaisen perustamalla Propaganda-Aseveljetillä oli ratkaiseva rooli talvisodan sodanaikaisessa tiedotustoiminnassa. He olivat vastuussa suurimmasta sensuurikampanja’sta ja vastustivat päämajan kehotuksia edistää pasifismia ja tukahduttaa negatiiviset tunteet.


Satunnainen: