Lukuaika: < 1 minuutti

Yhdysvallat tukee Ukrainan sodan erityistuomioistuimen perustamista.

Yhdysvallat tukee erityisen tuomioistuimen perustamista, joka saattaisi Venäjän vastuuseen aggressiosta Ukrainaa vastaan. Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti tiistaina, että se tukee ajatusta ja työskentelee liittolaistensa kanssa tuomioistuimen perustamiseksi.

Jos tämä toteutuisi, tämä olisi ensimmäinen tällainen tuomioistuin sitten toista maailmansotaa seuranneen #Nurnbergin ja #Tokion #oikeudenkäyntejä, joissa syytettiin #natsi-#Saksan ja #Japanin tekemiä #sotarikoksia. Yhtään maata ei ole syytetty hyökkäyksestä toisen #maailmansodan jälkeen.

“Näemme, että tällaisella tuomioistuimella olisi merkittävää kansainvälistä tukea erityisesti eurooppalaisilta kumppaneiltamme, ja ihannetapauksessa se sijaitsisi jossakin #Euroopan maassa”, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

Yhdysvaltojen mukaan tuomioistuimella tulisi olla kansainvälistä henkilöstöä ja resursseja, mutta sen tulee perustua Ukrainan #oikeusjärjestelmään.

Euroopan unioni on jo ilmaissut tukensa Ukrainan sodan erityistuomioistuimelle. Euroopan parlamentti äänesti ajatuksen puolesta tammikuussa.

Entinen #Britannian pääministeri Gordon Brown ehdotti ensimmäisen kerran ajatusta tuomioistuimesta, joka keskittyisi aggression syytteeseenpanoon pian sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi maaliskuussa 2022.

Jos uusi tuomioistuin perustetaan, sen odotetaan suututtavan Venäjää, joka osallistui Nürnbergin oikeudenkäynteihin toisen maailmansodan jälkeen ja tuomitsi #natsirikollisia.

Kysymys erityistuomioistuimesta on monimutkainen Yhdysvalloille, jolla on vaikea suhde Kansainväliseen rikostuomioistuimeen (#ICC). Yhdysvallat ei ole ratifioinut Rooman #perussääntöä, jolla ICC perustettiin, eikä siitä ole tullut tuomioistuimen jäsentä. Tämä johtuu siitä, että Yhdysvallat ei halua, että sen kansalaisia tuodaan oikeuteen.

Venäjä ei myöskään ole Kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, joten sitä ei voida juridisten asiantuntijoiden mukaan syyttää valtiona oikeudessa. Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi kuitenkin hiljattain pidätysmääräyksen Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Päätöksen perusteena oli ukrainalaisten lasten laiton siirto Venäjän miehittämältä Ukrainan alueelta Venäjälle, mikä on #sotarikos.

Yhdysvallat ei ole kommentoinut, aikooko se pidättää Putinin omalla maaperällään.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö