TUTKIJARYHMÄ kertoo ensimmäistä kertaa selvittäneensä, miten ihmisen sairastumisen #Parkinsonin tautiin voi päätellä selkeistä #biologisista seikoista. #Parkinsonintauti on #hermolihasjärjestelmä’n #sairaus, joka vaikuttaa liikkumiseen ja lihasten kontrolliin. Taudin oireet ilmenevät yleensä iäkkäillä ihmisillä ja niitä ovat muun muassa #lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja #lihasjäykkyys. Parkinsonin taudin syitä ei tarkalleen tiedetä, mutta useat tekijät, kuten #geneettiset ja #ympäristötekijät, ovat voineet vaikuttaa sen kehittymiseen.

Tutkijat ovat pitkään yrittäneet löytää Parkinsonin taudin biologisia merkkejä, jotka auttaisivat taudin varhaisessa havaitsemisessa ja mahdollisesti sen hoitamisessa. Nyt Parkinson’s Progression Markers Initiative (#PPMI) -niminen tutkimusryhmä on julkaissut #LancetNeurology -#tiedejulkaisu’ssa uusia havaintoja, joiden mukaan Parkinsonin taudin voi havaita #aivo’issa kertyvän tietyn proteiinin avulla.

Tutkimuksessa tutkittiin yli tuhatta ihmistä, joista kolmasosa sairasti Parkinsonin tautia, kolmasosalla oli riski sairastua siihen ja loput olivat terveitä. Tutkijat analysoivat kaikkien tutkittavien #aivoselkäydinneste’ttä uudenlaisella menetelmällä ja saivat todettua Parkinsonin taudin osumatarkkuudella 88 prosenttia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Parkinsonin taudin biologisia merkkejä on voitu havaita näin selkeästi.

Tutkijoiden mukaan tämä uusi menetelmä voi johtaa Parkinsonin taudin entistä aikaisempaan havaitsemiseen ja mahdollisesti jopa keinoihin ehkäistä tai hoitaa tautia. Tautiin ei toistaiseksi ole parannuskeinoa, mutta tutkimustulokset avaavat uusia mahdollisuuksia sen hoitamiseen ja ehkäisyyn tulevaisuudessa.

Tutkimusprojektia rahoittaa Parkinsonia sairastavan näyttelijän #MichaelJFoxin #tutkimussäätiö. Maailman terveysjärjestö #WHO arvioi, että Parkinsonin tautia sairastaa noin 8,5 miljoonaa ihmistä. Uudet havainnot Parkinsonin taudin biologisista merkeistä voivat auttaa tunnistamaan taudin aiemmin ja tarjoamaan potilaille parempia hoitomahdollisuuksia.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta