Lukuaika: < 1 minuutti

#Toimittajat paljastivat kymmenien #tiedustelupalvelu’lle työskentelevien #venäläisdiplomaatti’en nimet, joka on herättänyt huolta ja kritiikkiä kansainvälisellä tasolla. #Yle’n #MOT- ja #Spotlight-toimitusten tekemät selvitykset ovat osa laajempaa projektia, jossa pohjoismaiset #yleisradioyhtiö’t ovat pyrkineet paljastamaan #Venäjä’n #tiedustelupalveluiden aktiivisuutta #Pohjoismaissa.

Venäjän #suurlähetystö’n henkilökunnasta kolmannes on todellisuudessa #tiedustelu’tehtävissä. Heidän tehtävänään on kerätä tietoa ja vaikuttaa esimerkiksi Venäjän ulkopolitiikan puolesta. Vaikka heidän tehtävänsä on virallisesti #diplomaattisia, toimivat he todellisuudessa Venäjän ulkomaantiedustelun #SVR:n, sotilastiedustelu #GRU:n tai liittovaltion turvallisuuspalvelun eli #FSB:n alaisuudessa.

#Ylen selvittämät kolme Suomessa aiemmin toiminutta venäläistä #tiedustelu-#upseeri’a ovat vain osa laajempaa ongelmaa. Ruotsin yleisradioyhtiö #SVT on selvittänyt 21 venäläisen tiedustelu-upseerin henkilöllisyyden. Heistä peräti kolmetoista on ollut vähintään huhtikuuhun 2022 asti Venäjän suurlähetystön palveluksessa #Tukholma’ssa.

Tämä herättää kysymyksiä #diplomaattisuhteen ja #tiedustelutoiminnan välisestä rajasta. Vaikka #diplomaateilla on tiettyjä #koskemattomuusoikeus ja #suojaoikeus, he eivät voi käyttää #suojelua’an rikollisiin tai tiedustelullisiin tarkoituksiin. Venäjän toiminta on siis ristiriidassa diplomaattisuhteen periaatteiden kanssa.

Tämä on myös huolestuttavaa kansainvälisellä tasolla. #DiplomaattinenKoskemattomuus on tärkeä periaate kansainvälisessä suhteissa, joka mahdollistaa maiden välisen yhteistyön ja dialogin. Venäjän toiminta on kuitenkin osoittanut, että he käyttävät diplomaattisia suhteita #tiedusteluun ja #vaikuttamiseen. Tämä vaarantaa diplomaattisuhteen periaatteiden uskottavuuden ja voi johtaa diplomaattisten jännitteiden kasvuun.

On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö puuttuu Venäjän toimintaan ja asettaa rajoituksia diplomaattisuhteen väärinkäytöksille.

Katso myös #Astudio #YLEareena:sta:

https://areena.yle.fi/1-63939324

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö