#EteläAfrikka on pyytänyt #Venäjä’n presidentti Vladimir #Putin’ia olemaan matkustamatta maahan elokuussa järjestettävään #Brics-maiden #huippukokoukseen, ja sen sijaan osallistumaan tapahtumaan #etäyhteyden välityksellä. Syynä tähän on Kansainvälisen rikostuomioistuimen (#ICC) äskettäin Putinista antama kansainvälinen #pidätysmääräys. Etelä-#Afrikka on ICC:n yhteistyökumppani ja yksi niistä maista, joissa Venäjän presidentti tulisi pidättää. Tämän takia Etelä-Afrikan #ulkoministeriö on saanut oikeudellista neuvontaa, jonka mukaan kansainvälisen pidätysmääräyksen huomiotta jättäminen rikkoisi sekä Etelä-Afrikan kansainvälisiä velvoitteita että sen omia lakeja.

Etelä-Afrikka ei ole aiemmin ollut vastaavanlaisen tilanteen edessä, sillä vuonna 2016 maa jätti pidättämättä ICC:n etsintäkuuluttaman henkilön, #Sudan’in johtaja #OmaralBashir’in. Tämän vastuun väistämisen katsottiin myöhemmin olevan maan #perustuslain vastainen. Tämän takia Etelä-Afrikan korkeat virkamiehet ovat nyt ilmaisseet, että Putinin pidättäminen on ainoa vaihtoehto, jos hän matkustaa maahan.

Venäjän presidentin tulevaisuus Brics-maiden huippukokouksessa on nyt epävarma. Vaikka Etelä-Afrikka onkin pyytänyt Putinia olemaan matkustamatta, maa on vasta hiljattain isännöinyt Venäjän #ulkoministeri #SergeiLavrov’ia, kun maat yhdessä Kiinan kanssa järjestivät yhteiset merivoimien sotaharjoitukset helmikuun lopulla. Etelä-Afrikan presidentti #CyrilRamaphosa on myös ehtinyt ilmoittaa haluavansa lopettaa maansa jäsenyyden Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, mutta tämä lausunto vedettiin pian takaisin.

Etelä-Afrikan tilanne osoittaa, että kansainväliset suhteet voivat olla monimutkaisia ja että kansainväliset lait voivat aiheuttaa #poliittisia ongelmia. Etelä-Afrikan tapaus Putinin kanssa osoittaa myös, että valtioiden on otettava vastuu kansainvälisistä velvoitteistaan ja noudatettava niitä. Lopulta kansainvälinen yhteistyö edellyttää luottamusta ja kunnioitusta kansainvälisiä lakeja ja instituutioita kohtaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta