lukuaika: < 1 minuutti

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on varoittanut Venäjän tilanteen mahdollisesta eskaloitumisesta. Venäjä on häviämässä sotaa ja on nyt nöyryytetty. Aaltolan mukaan Venäjä haluaa muuttaa tilanteen itselleen edulliseksi ja mysteeri-isku antaa tekosyyn eskaloida. Tämä on vaarallista, koska Venäjän kapasiteetti on äärirajoillaan.

Aaltola kuitenkin muistuttaa, että Venäjä on nyt nurkassa ja joutuisi yhä ahtaammalle järjettömien eskalaatioiden seurauksena. Tästä syystä järjettömyyksien pelko ei ole tarpeellista, koska Venäjä ei ymmärrä jääneensä pysäkille. Venäjä on jo aiemmin halunnut rikkoa eurooppalaisen järjestyksen, jossa sen etupiiriä ei tunnusteta. Nyt tilanne on kuitenkin päinvastainen ja eurooppalainen järjestys on läntinen liittolaisuusjärjestelmä.

Aaltolan mukaan Venäjä on ylivenynyt ja väsynyt, ja tämä on nöyryyttävää ja epästabiloivaa. Venäjä haluaa säilyttää pelotteensa, mutta sen kyky asettaa reunaehtoja on törmännyt takaseinään. Venäjä kykenee kiusaan esimerkiksi Itämeren alueella, mutta järjettömät eskalaatiot tuhoaisivat vain lisää.

Tilanne Venäjällä on katastrofaalinen ja Venäjä pyrkii kaikin keinoin muuttamaan tilanteen itselleen edulliseksi. Mysteeri-isku antaa Venäjälle tekosyyn eskaloida, mutta järjettömät eskalaatiot eivät tuottaisi muuta kuin tuhoa. Venäjä on nyt nurkassa ja tilanne on vaarallinen, mutta järjettömyyksien pelko ei ole tarpeellista. Venäjä ei ymmärrä jääneensä pysäkille, ja sen pyrkimykset muuttaa tilanne itselleen edulliseksi vain pahentavat tilannetta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö