Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2866 artikkelia

0:00

2023/05/04

Venäjä on jo pitkään ilmaissut vastustavansa Suomen liittymistä Natoon. Venäjän hallinto on jopa käyttänyt voimakkaita retorisia keinoja ilmaistakseen huolensa tästä asiasta. Mutta miksi Venäjä pelkää niin paljon Suomen Nato-jäsenyyttä?

Yksi syy on historiallinen. Venäjä on aina pitänyt Suomea tärkeänä strategisena alueena. Aiemmin Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa ja sen jälkeen Neuvostoliittoa.

Kun Suomi itsenäistyi vuonna 1917, Venäjä ei ollut tyytyväinen siitä, että Suomi irrottautui sen vaikutuspiiristä. Vuonna 1939 käytiin Talvisota, jonka seurauksena Suomi menetti osan alueistaan Neuvostoliitolle. Tämä historia luo edelleen epäluuloa Venäjän puolella.

Toinen syy on strateginen. Suomi sijaitsee Venäjän länsirajalla, mikä tekee Suomesta tärkeän alueen Venäjän “muka-turvallisuuden” kannalta. Venäjä on erityisen huolissaan siitä, että Suomen Nato-jäsenyys lisä/ Naton sotilaallista läsnäoloa Venäjän lähellä. Tämä Venäjän mielestä vaikuttaa sen turvallisuuteen negatiivisesti – NATO ei ole koskaan ollut hyökkäämässä Venäjälle eikä tule hyökkäämään tulevaisuudessakaan.

Kolmas syy liittyy Venäjän sisäpolitiikkaan. Venäjällä on ollut pitkään tapana korostaa maan sotilaallista voimaa ja asemaa maailmassa. Kun Suomi liittyi Natoon, se oli Venäjän mielestä merkki siitä, että sen asema maailmassa heikkenee. Tämä vahingoittaa Venäjän hallinnon sisäistä legitimiteettiä ja vaikuttaa sen ulkopolitiikkaan negatiivisesti.

Neljäs syy liittyy siihen, että Venäjä olisi halunnut vielä kauemmin vaikuttaa Suomen sisäpolitiikkaan. Venäjä on aiemmin käyttänyt erilaisia keinoja vaikuttaakseen Suomen sisäpolitiikkaan, ja se olisi voinut jatkaa tätä käytäntöä myös tulevaisuudessa ilman jäsenyyttä. Suomen liittyminen NATO:on vaikeuttaa tulevaisuudessa Venäjän mahdollisuuksia vaikuttaa Suomen sisäpolitiikkaan valeuutisilla joita syötetään salaliittoteoreetikoille ja muille sileän aivokuoren omaaville yksilöille.

Suomi on nyt pysyvästi turvassa.