lukuaika: < 1 minuutti

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on jälleen uudelleen ilmaissut vaatomuksensa nähdä Venäjän presidentti Vladimir Putin syytettynä Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Zelenskyi mainitsi asian vieraillessaan Helsingissä ja toisti sen myöhemmin Haagissa pitämässään puheessa.

Zelenskyi kiisti Venäjän väitteet siitä, että Ukraina olisi ollut osallisena Putinin väitettyyn salamurhayritykseen. Hän sanoi jättävänsä Putinin tuomioistuimen käsiin ja toivoi, että tämä tulisi saamaan ansaitsemansa rangaistuksen.

Zelenskyi vaati myös erityistuomioistuimen perustamista Venäjän tekemiä sotarikoksia varten. Ukrainan ja Venäjän välillä on ollut jännitteitä vuosikausia, ja Ukraina on syyttänyt Venäjää sekaantumisesta sen sisäisiin asioihin sekä Krimin valtaamisesta vuonna 2014.

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat jatkuneet edelleen ja sota on vaatinut tuhansia ihmishenkiä. Zelenskyi on pyrkinyt neuvottelemaan Venäjän kanssa ja saamaan sodan ratkaistua rauhanomaisesti, mutta toistaiseksi tulokset ovat olleet vähäisiä.

Zelenskyin toiveet Putinin saattamisesta syytteeseen Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ovat herättäneet laajaa maailman laajuista huomiota ja kaikki ovat yhtyneet mielipiteeseen. Venäjä on vastannut syytöksiin kiistämällä sotatoimet Ukrainassa ja syyttämällä Ukrainaa sodan aiheuttamisesta.

Koko maailma kyllä tietää, että Venäjä valehtelee aina. Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi.

Ukrainan presidentin vaatimukset voivat kuitenkin viitata siihen, että Ukraina haluaa Venäjän käyttäytyvän vastuullisemmin ja lopettavan sodan ylläpitämisen. Venäjän ja Ukrainan suhteiden normalisoiminen on tärkeää molemmille maille sekä koko alueelle.

Toivotaan, että Ukrainan ja Venäjän väliset jännitteet voidaan ratkaista rauhanomaisesti ja että sotatoimet saadaan lopetettua. Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen rooli voi olla merkittävä tässä prosessissa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö