Lukuaika: < 1 minuutti

Norjan puolustusvoimat ovat kertoneet seuraavansa tarkasti Venäjän merivoimien vilkasta toimintaa Pohjanmerellä. Venäjän lähettämien alusten määrä on ollut korkeimmillaan sitten koronapandemian, mikä on herättänyt mielenkiintoa Norjassa ja Nato-maissa.

Norjan puolustusvoimat ovat julkaisseet kuvan Pohjanmerellä havaitusta venäläishävittäjä Vara-amiraali Kulakovista. Kyseessä on yli 40-vuotias Udaloy-luokan alus, joka on ollut käytössä vuodesta 2010 peruskorjauksen jälkeen. Lisäksi brittiläisen merisota-asiantuntijan H.I. Suttonin ylläpitämän Covert Shores -verkkosivuston mukaan Venäjä on lähettänyt Pohjanmerelle myös fregatti Amiraali Grigorovitshin, neljä korvettia, valtamerihinaajan ja säiliöalus Kaman. Alukset kuuluvat Mustanmeren-laivaston vahvuuteen, mutta ne eivät pääse kotitukikohtiinsa Turkin suljettua Bosporinsalmen sotalaivoilta.

Kaikki Pohjanmerellä havaitut sota-alukset voivat Suttonin mukaan laukaista Kalibr-risteilyohjuksia, mikä on herättänyt huolta Norjassa ja Nato-maissa. Venäläisalukset liikkuvat kansainvälisellä merialueella ja käyttävät siten oikeuttaan vapaaseen merenkulkuun, mutta Norja ja muut Nato-maat seuraavat niitä tarkasti.

Norjan puolustusvoimien mukaan venäläisalusten toiminta liittyy valmistautumiseen voitonpäivän juhlallisuuksiin 9. toukokuuta. Sutton puolestaan arvioi, että kyse on ennalta ilmoittamattomasta harjoituksesta. Samalla kun Venäjä harjoittelee voitonpäivän juhlan kunniaksi, NATO valmistautuu suureen Formidable Shield -merisota­harjoitukseen arktisella alueella ja Pohjois-Atlantilla. Harjoitukseen ottaa osaa yli 20 alusta ja 35 lentokonetta 13:sta Naton jäsenmaasta ja kumppanimaasta.

Formidable Shield -harjoitus pidetään 8.–26. toukokuuta. Norjan puolustusvoimien mukaan harjoituksen aikana testataan liittolaismaiden merivoimien yhteisoperaatiokykyä sekä yhteistä ilma- ja ohjuspuolustusta. Harjoitus sisältää myös kovapanos­ammuntoja.

Norjan puolustusvoimat seuraavat tilannetta tarkasti.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö