Suomen poliitikot ovat vaarallisella tiellä, jos he pyrkivät ohjaamaan Ylen ohjelmasisältöä, sillä se johtaa demokratian rappioon. Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) on tiedustellut sosiaalisessa mediassa vinkkejä Ylen ”ei-välttämättömästä” kanava- ja ohjelmasisällöstä, mikä herätti paheksuntaa.

Tynkkynen johtaa hallitusneuvottelujen digitalisaatio- ja viestintäryhmää, joka tarkastelee Ylen rahoitusta. Tynkkynen on paitsi puolueensa varapuheenjohtaja, myös puolueensa edustaja hallitusneuvotteluissa. Julkisen talouden sopeutustoimet ovat todennäköisiä seuraavan hallituksen myötä, joten myös Ylen rahoitus joutuu tarkastelun kohteeksi.

Kuitenkin hallituksen ryhtyminen ohjaamaan Ylen ohjelmasisältöä rikkoo vakiintunutta tapaa, jossa eduskunta päättää Ylen rahoituksesta ja ylätason ohjauksesta. Ohjelmasisältö kuuluu Ylen journalistisen johdon vastuulle, eikä sitä tulisi sotkea hallituspuolueiden päätöksiin. Tämä on tärkeää, sillä hallitukset voivat joutua kiusaukseen ohjailla Ylen sisältöä omien etujensa edistämiseksi.

Tämä on demokratian rapautumista ja vastaavia esimerkkejä nähdään Euroopassa, esimerkiksi Unkarissa ja Puolassa.

Suomen hallitusneuvotteluja johtavat Petteri Orpo (kok) ja Riikka Purra (ps) ovat vakuuttaneet, että Ylen journalistinen sisältö ei kuulu hallitukselle, mikä on tärkeää muistaa. Median riippumattomuus on demokratian perusta.

#video

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta