Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ovat kertoneet, että Venäjän moderni armeija on ”enimmäkseen mennyttä” ja sen yritykset vallata lisää Ukraina’n alueita ovat tuomittuja epäonnistumaan ilman uutta liikekannallepanoa. Tiedustelujohtajien mukaan Venäjän on käynnistettävä uusi, pakollinen liikekannallepano ja hankittava huomattavasti nykyistä suurempia ammustoimituksia kolmansilta osapuolilta.

Kansallinen tiedustelujohtaja Avril Haines kertoi senaatin asevoimakomitealle Venäjän asevoimien tilasta ja arvioi, että Venäjä turvautuu nyt reserveihin ja vanhempaan neuvostoaikaiseen kalustoon. Hän totesi myös, että Venäjän hyökkäysoperaatioiden ylläpitäminen tulee yhä vaikeammaksi ilman uutta liikekannallepanoa ja huomattavia ammustoimituksia.

Hainesin analyysi sai tukea myös asevoimien tiedusteluorganisaatio DIA:n johtajalta, kenraali Scott Berrieriltä. Berrier arvioi, että nykyaikaisen armeijan uudelleenrakentaminen vie Venäjältä viidestä kymmeneen vuoteen riippuen siitä, kuinka kansainväliset pakotteet vaikuttavat.

Useat eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset asiantuntijat ovat arvioineet, että uusi liikekannallepano olisi Venäjälle lähes mahdotonta ja heikentäisi presidentti Vladimir Putinin asemaa. Venäjän asevoimat ovat kärsineet merkittävästi taloudellisista vaikeuksista ja korruptiosta, mikä on heikentänyt niiden kykyä suorittaa modernia sodankäyntiä.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ovat varoittaneet Venäjää ja todennäköisesti myös muita valtioita, ettei Ukrainan sota ratkea helposti ja että lisää väkivaltaa on odotettavissa. Venäjän liikekannallepano voi olla välttämätön, jos se haluaa saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa. Kuitenkin, sen toteuttaminen vaatisi huomattavia taloudellisia ja poliittisia uhrauksia, ja Venäjän armeijan modernisointi vie aikaa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta