Ukraina’n presidentti Volodymyr Zelenskyi on julkaissut Telegram’issa videon, jossa hän kertoo Venäjän edustavan ”vanhaa pahuutta”, joka on tehnyt paluun Venäjä’n lietsomana. Hän viittaa erityisesti voitonpäivään ja natsi-Saksa’an. Ukraina on perinteisesti juhlinut voitonpäivää Venäjän tavoin 9. toukokuuta, mutta jatkossa Ukraina aikoo juhlia sitä yhdessä muun Euroopan kanssa 8. toukokuuta.

Zelenskyi haluaa tiivistää ukrainalaisten sidettä Eurooppaan ja irrottautua entisestään Venäjästä. Hän uskoo, että eurooppalaisten yhtenäisyys voisi tuoda rauhan lähemmäksi ja että Ukrainan on palautettava valtiomme rehellinen historia ilman ideologisia vaikutteita.

Ukrainan presidentti käyttää videolla sanaa ”rusismi” tarkoittaen venäläistä fasismia. Hän uskoo, että eurooppalaisten yhtenäisyys on saattanut rauhan lähemmäksi ja että Ukrainan voitonpäivä on vapaapäivä koko Ukrainalle, koko Euroopalle ja koko vapaalle maailmalle.

Venäjä ja Ukraina ovat olleet jännitteissä väleissä vuodesta 2014, jolloin Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä laittomasti. Ukraina on myös ollut sodassa Venäjän kanssa Ukraina’ssa. Tämä sota on jättänyt syvät arvet Ukrainan ja Venäjän välille.

Zelenskyin kommentit voitonpäivästä ja Venäjän edustamasta vanhasta pahuudesta ovat osa Ukrainan pyrkimystä irrottautua Venäjästä ja tiivistää sidettään Eurooppaan. Ukrainan tavoitteena on olla osa läntistä yhteisöä ja luoda rauhanomainen suhde Venäjään, mutta tämä tavoite on osoittautunut haastavaksi Venäjän toimien takia Itä-Ukrainassa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta