Lukuaika: < 1 minuutti

Venäjän palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin on nostanut kritiikissään myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin esiin. Yhdysvaltalainen ajatushautamo Institute for the Study of War ISW on kertonut tästä tapauksesta.

Prigožin viittaa uutissivusto Meduzan julkaisemalla videolla “onnelliseen iso-isään”, joka “luulee olevansa hyvä”. Prigožin myös kysyy, mitä Venäjän ja tulevien sukupolvien pitäisi tehdä ja miten maa voi voittaa, jos “isoisä” paljastuukin “täydeksi kusipääksi”. Vaikka Prigožin ei suoraan mainitse Putinin nimeä, käytetty venäjänkielinen isoisää tarkoittava sana on usein viitannut juuri Putinin.

Tämä on erittäin merkittävää, sillä Prigožin on aiemmin arvostellut Venäjän sotilasjohtoa ja vaatinut muun muassa riittävämpää ammusmäärää Wagnerin käymiin taisteluihin Bahmutissa.

Venäjällä on pitkä historia palkka-armeijoiden käytöstä. Wagnerin kaltaiset ryhmät ovat olleet aktiivisia eri puolilla maailmaa, mutta niiden toiminta on yleensä ollut melko salamyhkäistä. Wagner on kuitenkin noussut esiin Ukrainan sodan myötä, kun sen jäsenet ovat taistelleet Itä-Ukrainassa Venäjän tukemien separatistien rinnalla.

Vaikka Venäjän hallitus on kiistänyt Wagnerin liittyvän mihinkään viralliseen valtion toimintaan, on usein spekuloitu, että sen toimintaa johdetaan suoraan Kremlistä. Prigožin on myös läheisesti yhteydessä Putinin hallintoon, mikä tekee hänen kritiikistään erityisen kiinnostavan.

On mielenkiintoista nähdä, miten tämä tilanne kehittyy ja mitä se voi tarkoittaa Venäjän politiikalle ja sotilastoimille tulevaisuudessa. Venäjän vallanpitäjät ovat usein pyrkineet hallitsemaan kaikkia sotilasoperaatioita, joten palkka-armeijan johtajan julkiset kommentit ovat todella poikkeuksellisia.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö