Lukuaika: < 1 minuutti

Suomalaisuuden päivää vietetään Suomessa 12. toukokuuta J. V. Snellmanin syntymäpäivänä. Päivä on merkittävä suomen kielen aseman kehittäjän ja suomalaisuuden puolestapuhujan kunniaksi. J. V. Snellman vaikutti merkittävästi suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan kehitykseen 1800-luvulla.

Snellman oli suomalainen filosofi, valtiomies, kirjailija ja kielitieteilijä, joka ajoi suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan kehitystä ruotsin vallan aikana. Hän vaikutti myös merkittävästi suomen kielen aseman kehittämiseen ja sen käytön edistämiseen. Snellman uskoi, että suomen kielen käytön laajentaminen olisi tärkeä askel kohti itsenäisyyttä ja kansallista identiteettiä.

Snellmanin päivää suositeltiin liputuspäiväksi jo 1920-luvulla, mutta vasta vuonna 1952 päivä tuli virallisesti almanakan liputuspäiväluetteloon. Suomalaisuuden päiväksi Snellmanin päivä nimettiin vuonna 1978. Suomalaisuuden päivä on vakiintunut liputuspäivä, jota juhlitaan ympäri Suomea.12. toukokuuta on myös merkittävä päivä suomalaisuuden historiassa. Vuonna 1906 kirjailija Johannes Linnankoski kehotti suomalaistamaan vierasperäiset sukunimet. Samana päivänä Suomalaisen Virallisen Lehden lisälehdessä noin 24 800 henkilöä ilmoitti suomalaistaneensa nimensä. Tämä oli merkittävä askel kohti suomalaisen identiteetin vahvistumista ja kansallisuusaatteen leviämistä.

Samana päivänä perustettiin myös Suomalaisuuden liitto, joka edisti suomalaisuuden ja suomen kielen aseman edistämistä. Liitto toimi aktiivisesti suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan kehityksen hyväksi ja vaikutti merkittävästi suomen kielen ja kulttuurin aseman vahvistumiseen.Suomalaisuuden päivän juhlinta voi sisältää erilaisia tapahtumia, kuten juhlallisuuksia, konsertteja ja kulttuuritapahtumia. Suomalaisuuden päivänä voi myös tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja historiaan esimerkiksi museokäynnin tai lukemalla suomalaisia kirjoja.

Suomalaisuuden päivä on merkittävä juhlapäivä, joka muistuttaa suomalaisista arvoista ja kulttuurista.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö