Lukuaika: < 1 minuutti

Viime vuonna Malin keskiosassa käytyjen taistelujen yhteydessä Malin armeija ja vierastaistelijat ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, raportoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto. Raportin mukaan ainakin 500 ihmistä tapettiin ja teloitettiin summittaisesti, ja joukot syyllistyivät myös kidutuksiin sekä raiskauksiin ja muuhun seksuaaliseen väkivaltaan.

Raportissa todetaan, että sotilaallinen konflikti ei oikeuta siviilien summittaisia teloituksia, raiskauksia ja kidutuksia, jotka ovat vakavia ihmisoikeusrikkomuksia. Nämä teot voidaan luokitella sotarikoksiksi ja voivat myös olosuhteista riippuen rinnastua rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Ihmisyyttä vastaan tehdyt rikokset ovat kaikkein vakavimpia rikoksia, joita vastaan kansainvälinen yhteisö on velvollinen toimimaan.

Raportissa ei kuitenkaan kerrota, keitä vierastaistelijat ovat olleet. Se siteeraa kuitenkin Malin viranomaisten virallista lausuntoa, jonka mukaan venäläiset sotilasneuvonantajat ovat auttaneet taistelussa jihadisteja vastaan. Tämä tieto voi olla merkittävä askel syyllisten löytämisessä ja vastuuseen saattamisessa.

Malissa on jatkunut pitkään konflikti, johon ovat osallistuneet jihadistiryhmät, kapinalliset ja hallituksen joukot. Konflikti on johtanut satojen tuhansien ihmisten jättämiseen kotiseuduiltaan ja humanitaariseen kriisiin. Vakavat ihmisoikeusloukkaukset pahentavat tilannetta entisestään ja vaativat kansainvälisen yhteisön huomiota ja toimia.

YK:n raportti osoittaa jälleen kerran, kuinka tärkeää on varmistaa, että kaikki sotilaalliseen konfliktiin osallistuvat toimivat kansainvälisten ihmisoikeuslakien mukaisesti ja että ihmisoikeuksien loukkauksista vastuussa olevat henkilöt saavat oikeudenmukaisen oikeuskäsittelyn. Ainoastaan tällä tavalla voidaan estää vastaavien rikosten toistuminen tulevaisuudessa ja saada aikaan kestävä rauha ja vakaus Malissa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö