Lukuaika: < 1 minuutti

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ilmoitti 13. toukokuuta, että hän on keskustellut Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa seuraavien aseiden toimittamisesta Ukrainalle. Erityistä huomiota kiinnitetään F-16-hävittäjien toimittamiseen sekä ukrainalaisten lentäjien kouluttamiseen.

Kuleban mukaan he keskustelivat myös yhteistyöstä maailman eteläosien maiden kanssa sekä Venäjän sotarikoksia Ukrainassa käsittelevän erityistuomioistuimen perustamisesta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti lausunnossaan, että Blinken vahvisti Yhdysvaltain sitoutumisen Venäjän vastuullisuuteen ja korosti presidentti Joe Bidenin lupausta tukea Ukrainaa niin kauan kuin tarpeen.

Ukrainan ulkoministeri Kuleba on aiemmin kirjoittanut, että F-16-hävittäjien toimittaminen Ukrainalle lähettäisi Venäjälle viestin, että Ukraina ei ole yksin. Kuleba perustelee näkemystään sillä, että Venäjä ei ole reagoinut aggressiivisesti Ukrainan aikaisempiin asehankintoihin, kuten taistelukoneisiin, ilmatorjuntaan, tykkeihin, ohjusjärjestelmiin ja tankkeihin.

Ukraina on pyytänyt hävittäjiä jo kuukausia suojatakseen ilmatilaansa ja tehostaakseen yhdistettyjen asevoimiensa toimintaa tulevassa vastahyökkäyksessä. Kaikista saatavilla olevista malleista, Ukraina on osoittanut eniten kiinnostusta yli 20 maassa palvelleeseen Yhdysvaltojen F-16-hävittäjään.

Useat länsimaat, mukaan lukien Yhdysvallat ja Saksa, ovat kuitenkin hylänneet hävittäjien toimittamisen ajatuksen, sillä niiden mielestä se saattaisi kärjistää sotaa. Ukrainan puute kehittyneistä lentokoneista ja ohjuksista todennäköisesti pitkittää Venäjän aggressiota ja johtaa tuhansien ihmisten kuolemaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö