Valtameret ovat tällä hetkellä historian lämpiminä, eikä lämpenemiselle näy lähitulevaisuudessa loppua, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet. Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitoksen Ola Kalénin mukaan merien lämpötilat tulevat nousemaan vähintään seuraavat 300 vuotta, mikä vaikuttaa myös mantereiden lämpötiloihin.

Huhtikuussa valtamerien pintaveden keskilämpötilaksi mitattiin ennätykselliset 21,1 astetta. Merivesien lämpötilojen nousulla on merkittäviä kielteisiä vaikutuksia. Meret ovat tärkeässä roolissa ilmastojärjestelmässä, ja noin 90 prosenttia ilmaston lämpenemisen aiheuttamasta ylimääräisestä lämmöstä on imeytynyt niihin. Ilman valtamerien kykyä sitoa lämpöä maapallolla olisi paljon lämpimämpää.

Merien jatkuva lämpeneminen on jo aiheuttanut muun muassa laajoja lintukuolemia. Esimerkiksi vuosina 2013–2016 koillisen Tyynenmeren vedet olivat epätavallisen lämpimiä, mikä johti lähes miljoonan Etelänkiislan kuolemaan. Linnut kärsivät nälästä, kun lämpimämmässä vedessä kilpailu ravinnosta lisääntyi. Etelänkiisla on erittäin uhanalainen laji.

Aftonbladetin haastattelema Ola Kalén on erittäin huolissaan merien nousevien lämpötilojen pitkäaikaisista vaikutuksista. Hän korostaa, että tilanne on vakava, ja monet ihmiset eivät ole tietoisia siitä. On äärimmäisen tärkeää vähentää päästöjä mahdollisimman nopeasti lämpenemisen hidastamiseksi.

Merien lämpenemisen pysäyttäminen edellyttää voimakkaita toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tärkeimmät keinot ovat hiilidioksidipäästöjen vähentäminen sekä uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen. Lisäksi on tärkeää tehdä tutkimusta ja kehittää keinoja merien ekosysteemien suojelemiseksi ja sopeutumiseksi lämpenemiseen.

Merien lämpötilojen jatkuva nousu on vakava uhka niin merielämälle kuin ihmisten elinkeinoillekin. On välttämätöntä, että kansainvälinen yhteisö toimii yhdessä tavoitteenaan hidastaa ja pysäyttää merien lämpeneminen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta