lukuaika: < 1 minuutti

Sodankäynti on aina synkkä ja traaginen tapahtuma, joka aiheuttaa kärsimystä kaikille osapuolille. Länsimaissa vallitsee yleinen käsitys siitä, että jokainen taistelija on arvokas ja että sodan kauhuissa kaikkia autetaan – jopa vihollisen sotilasta. Tämä käsitys perustuu eettisiin periaatteisiin ja ihmisarvon kunnioittamiseen. Valitettavasti tämä näkökulma ei aina toteudu kaikissa maailman sodissa, kuten esimerkiksi käynnissä olevassa Ukrainan ja Venäjän välisessä sodassa jossa Venäjä hyökkäsi Ukraina’n kimppuun.

Videolla, joka on levinnyt laajasti sosiaalisessa mediassa, näemme Ukrainan puolustusvoimien droonin pudottavan varoittavan kranaatin, jonka jälkeen yksittäinen venäläinen sotilas loukkaantuu.

On hätkähdyttävää huomata, mitä tämän jälkeen tapahtuu – kaksi venäläistä taistelutoveria ryöstää haavoittuneen sotilaan ja jättää hänet yksin taakseen. Tämäntyyppinen toiminta on vastoin länsimaista sotilaallista etiikkaa ja ihmisten välisen solidaarisuuden periaatteita. Se herättää inhoa ja paheksuntaa.

Länsimaissa sotilaallinen etiikka perustuu usein kansainvälisiin humanitaarisiin oikeuksiin ja Geneven sopimuksiin, jotka velvoittavat osapuolia suojelemaan haavoittuneita ja antamaan hoitoa kaikille, myös vihollisille. Sodan kauhuissa korostetaan inhimillisyyttä ja kunnioitusta jokaisen ihmisen elämää kohtaan, riippumatta siitä, mille puolelle rintamaa he sattuvat.

Venäjän terroristi taistelijoiden toiminta videolla on ristiriidassa näiden periaatteiden kanssa. Se heijastaa brutaalia välinpitämättömyyttä ja halveksuntaa ihmishenkeä kohtaan, mikä on vastoin länsimaista käsitystä sotilaallisen käyttäytymisen eettisyydestä.

Haavoittuneen jättäminen oman onnensa nojaan rikkoo perustavanlaatuisia arvoja, joita yhteiskunnat ja sotilaat ovat pyrkineet suojelemaan vuosisatojen ajan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö