Lukuaika: < 1 minuutti

Ranska avaa ovet ukrainalaisten lentäjien koulutukselle taistelulentokoneisiin, kertoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron Le Monde -lehdelle antamassaan haastattelussa 15. toukokuuta.

Koulutus “voi alkaa nyt”, Macron kertoi TF1-kanavalle ja lisäsi, että sitä voidaan järjestää “useiden muiden Euroopan maiden kanssa, jotka ovat myös valmiita”.

“Henkilökohtaisesti tiedän, että keskusteluja käydään amerikkalaisten kanssa”, hän lisäsi, mutta ei avannut muita yksityiskohtia.

Ukrainan hallitus on toistuvasti vedonnut läntisiin liittolaisiin, jotta nämä toimittaisivat moderneja taistelulentokoneita. Ukraina perustelee pyyntöään sillä, että ilmanvalvonta on tarpeen auttaakseen sotilaitaan taistelukentällä. Länsimaat ovat kuitenkin olleet haluttomia siirtämään lentokoneita Ukrainalle peläten jännitteiden eskaloitumista Venäjän kanssa.

Myös Yhdistynyt kuningaskunta lupasi kouluttaa ukrainalaisia lentäjiä tänä kesänä, mutta suunnitelmiin ei sisältynyt lentokoneiden lähettämistä toistaiseksi.

Macron sanoi myös, että Ranska toimittaa Ukrainalle lisää ammuksia ja kouluttaa useita ukrainalaisia pataljoonia varustamalla ne kymmenillä panssaroituilla ajoneuvoilla ja kevyillä taistelupanssarivaunuilla. Tämä ilmoitettiin päivää aiemmin.

Presidentti Volodymyr Zelensky tapasi Macronin Pariisissa 14. toukokuuta osana lyhyttä Euroopan kiertuettaan. Presidentit keskustelivat Ukrainan sotilaallisesta tukemisesta, yhteistyöstä sotarikosten tutkinnassa sekä pakotteista Venäjää vastaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö