Lukuaika: < 1 minuutti

Moldova on ilmoittanut lähtevänsä Itsenäisten valtioiden yhteisöstä (IVY), joka on entisen Neuvostoliiton neuvostotasavaltojen muodostama yhteisö. Päätöksestä tiedotti Moldovan parlamentin puhemies Igor Grosu tiedotustilaisuudessa maanantaina.

IVY perustettiin vuonna 1991, ja siihen kuuluu tällä hetkellä yhdeksän maata: Armenia, Azerbaidzan, Kazakstan, Kirgisia, Moldova, Tadzikistan, Uzbekistan, Valko-Venäjä ja Venäjä.

Grosun mukaan päätös lähteä yhteisöstä tehtiin lukuisien keskustelujen jälkeen, joissa olivat mukana maan presidentti Maia Sandu, hallituksen edustajat ja kansalaiset.

Lähdön syynä on muun muassa se, että IVY:n jäsenyys ei suojellut Moldovaa energiakriiseiltä talvella eikä uhkauksilta tai vihamielisiltä lausunnoilta, jotka vaarantavat Moldovan itsenäisyyden.”

30 vuoden jälkeen tuli hyvin selväksi, että Moldovan tasavallan läsnäolo IVY:ssä ei auttanut meitä ratkaisemaan Transnistrian konfliktia, se ei auttanut meitä poistamaan Venäjän armeijaa Moldovan alueelta, se ei suojellut meitä kauppasaarroilta monimutkaisimpina aikoina”, Grosu totesi lausunnossaan.

Grosu kertoi, että maa valmistelee irtisanoutumista koskevan lainsäädäntöaloitteen, jonka on vielä läpäistävä ministeriöiden hyväksynnät. Tämä prosessi voi kestää useita viikkoja.

Moldovalla on pitkä raja Ukrainan kanssa, ja Venäjä on harjoittanut voimakasta hybridivaikuttamista Moldovaan useiden vuosien ajan. Viime vuonna Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Transnistrian alue sijaitsee Moldovan ja Ukrainan rajalla, ja siellä on vallassa Venäjän tukema separatistihallinto. Venäjällä on myös Transnistriassa jonkin verran omia sotilaitaan.

Aiemmin on raportoitu, että Venäjän presidentti Vladimir Putin suunnittelee Moldovan itsenäisyyden rapauttamista. Suunnitelman paljasti ruotsalaislehti Expressen, joka sai haltuunsa Kremlin sisäpiiriläisen vuotaman dokumentin.

Venäjällä on jo reagoitu Moldovan ilmoitukseen, ja viranomaiset pitävät sitä muun muassa “poliittisena pelinä”.

Lue myös:

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö