2023/05/17

Maailman terveysjärjestö (WHO) on julkaissut tiedotteen, jossa se varoittaa makeutusaineiden käytöstä laihduttamisen avulla. WHO:n mukaan sokerittomien makeutusaineiden käyttö ei tarjoa pitkäaikaista hyötyä kehon rasvan vähentämisessä aikuisilla tai lapsilla eikä ole tehokasta laihduttamisen näkökulmasta.

Tiedotteessaan WHO korostaa, että makeutusaineiden pitkäaikainen käyttö voi lisätä riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä kuolleisuuteen aikuisilla. Terveysjärjestön ravitsemus- ja ruokaturvallisuusjohtaja Francesco Branca painottaa, että ihmisten tulisi harkita muita tapoja vähentää sokerin saantia, kuten suosia luonnollisesti sokeria sisältäviä hedelmiä tai makeuttamattomia ruokia ja juomia.

Usein makeutusaineita käytetään pyrittäessä vähentämään haitallisen sokerin saantia tai pudottamaan painoa terveellisempään suuntaan. WHO mainitsee tiedotteessaan esimerkkeinä sakariinin, asesulfaami K:n, sukraloosin, aspartaamin ja neotaamin.

Vaikka WHO:n suositus koskee kaikkia makeutusaineita paitsi sokerialkoholeja, kuten ksylitolia ja maltitolia, jotka voidaan käyttää esimerkiksi proteiinipatukoissa, se ei koske hygieniatuotteita, kuten makeutettua hammastahnaa. Suositus koskee kaikkia ihmisiä paitsi diabeetikkoja.

WHO:n tuore suositus on saanut erilaista kritiikkiä. Makeutusaineiden turvallisuutta puolustava The Calorie Control Council -elintarvikeryhmä on ilmaissut voimakkaan eriävän mielipiteensä WHO:n suosituksen kanssa. Järjestön mukaan makeutusaineiden turvallinen käyttö on laajasti todistettu ja ne voivat auttaa muun muassa painonhallinnassa, suun terveyden edistämisessä sekä kalorien ja sokerin saannin vähentämisessä.

WHO perustelee suositustaan meta-analyysillä, mutta korostaa, että sen muoto on “ehdollinen” ja eri maissa voidaan keskustella suosituksen mahdollisista poliittisista päätöksistä.

Ravitsemusterapeutti Stephanie McBurnett toteaa, että ravitsemustutkimus kehittyy jatkuvasti ja uudempiin tutkimuksiin perustuvat tulokset voivat tarjota kokonaisvaltaisempaa tietoa terveysongelmien taustalla, joista aiemmin on syytetty sokeria. Hän korostaa, että kroonisia sairauksia, kuten sydänsairauksia tai ylipainoa, tarkastellessa sokeri ei aina ole ainoa tekijä.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:05.38