Lukuaika: 2 minuuttia

Garri Kasparov, kuuluisa shakkimestari ja Venäjän opposition merkittävä hahmo, on jälleen kerran antanut omintakeisen näkemyksen maansa tulevaisuudesta. Tällä kertaa hän ennustaa Venäjän hajoavan, mikäli se häviää käynnistämänsä sodan Ukraina’ssa. Kasparovin mielikuvituksellinen ajatusmaailma ja humoristinen otteensa herättävät varmasti monenlaisia reaktioita.

Kasparov on melko varma, että seuraavan viiden vuoden sisällä Venäjästä tulee paljon pienempi. Hän nimittää mahdollisia itsenäistymisiä Tatarstan’in, Bashkortostan’in ja Tsetsenia’n tasavaltoja, mikä kuulostaa melkeinpä kuin suoraan vitsiltä. Ehkäpä Kasparovin shakinpelaajatausta on saanut hänet näkemään tulevaisuuden kuin pelilaudan, jossa nappulat liikkuvat omia polkujaan.

Hänen mukaansa Venäjän imperiumin on selvästi lakattava olemasta, mikä kuulostaa varsin dramaattiselta. Onko Kasparov unohtanut, että Venäjä on yksi maailman suurimmista valtioista sekä pinta-alaltaan että väkiluvultaan? Vaikka historiallisesti katsoen valtakunnat ovat hajoilleet ja muuttuneet aikojen saatossa, on vaikea kuvitella Venäjän katoavan kartalta vain yhden sodan seurauksena.

Kasparovin mukaan länsi voi vaikuttaa Venäjän tulevaisuuteen kehittämällä politiikkaa, joka auttaisi Venäjää säilyttämään alueensa. Mutta samalla hän heittää ilmaan kysymyksen, karkaako Venäjän hajoaminen käsistä. Kasparov tuntuu antavan ymmärtää, että kaikki riippuu lännen toimista ja siitä, miten se suhtautuu Venäjän tilanteeseen. Ehkä hän haluaa, että länsi toimittaa kaikki aseet Ukrainalle voittaakseen, jotta Putinin hallinto kaatuisi. Tosin tämäkin kuulostaa enemmän toiveajattelulta kuin realistiselta skenaariolta.

Kasparov näkee Venäjän tulevaisuudessa parlamentaarisena tasavaltana tai löysänä liittovaltiona. Tämä on varmasti mielenkiintoinen ajatus, mutta voi myös herättää kysymyksiä siitä, miten käytännössä Venäjä voisi muuttua nykyisestä vahvasta keskusjohtoisesta järjestelmästään. Ehkäpä Kasparovin shakkitausta on saanut hänet näkemään poliittisen pelin uusin silmin.

Lopuksi Kasparov toteaa, että sotarikoksista syylliset on saatava oikeuden eteen, mutta heidät on erotettava muista viranomaisista. Hän haluaa varmistaa, että Venäjä ei romahda ja ehdottaa, että loput kymmenen prosenttia vietyä pois. Kasparovin viittaus Venäjän hallitsemaan roistojoukkoon herättää väistämättä hymyn huulille. Onhan hänellä tapana puhua suoraan ja terävästi, mutta tässäkin voi nähdä ripauksen huumoria.

Kasparov lähti mukaan Venäjän politiikkaan eläköidyttyään shakinpelaajauraltaan vuonna 2005. Siitä lähtien hän on ollut perustamassa oppositioliikkeitä ja äänekkäästi vastustanut Putinin hallintoa julkisuudessa. Hänen vaikutusvaltansa ja rohkeutensa ansaitsevat kunnioitusta, mutta samalla on syytä pitää mielessä, että hänen ennustuksensa ja näkemyksensä voivat sisältää myös aimo annoksen vitsikkyyttä ja henkilökohtaisia mielipiteitä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö